Heb je verse groenten gekocht, maar ga je er niet direct mee aan de slag? Dan is het slim om ze op de juiste plek neer te leggen. Op deze manier kun je de verse groenten langer bewaren, zonder dat ze aan smaak of kwaliteit verliezen. Dit is niet alleen veel beter voor het milieu (minder weggooien betekent dat er minder afval verwerkt hoeft te worden), maar ook voor je portemonnee. Door slim je groenten te bewaren hoef je vrijwel nooit meer iets weg te gooien. Ook weten hoe je groenten beter conserveren kunt? Lees dan snel even verder!
Je groenten beter conserveren doe je zo
Het langer bewaren van je groenten valt of staat met de juiste manier van conserveren. Groenten kun je doorgaan het beste in de koelkast bewaren. Courgettes, tomaten en bijvoorbeeld paprika kun je beter in de kelder leggen (indien aanwezig). Als je voorgesneden groenten hebt gekocht, kun je deze het beste in de zak bewaren. Het zuurstofgehalte in de zak is precies toegesneden op de betreffende groenten. Dit zorgt ervoor dat ze zo lang mogelijk vers blijven. Heb je net verse groenten gekocht en weet je nu al dat je ze niet direct gaat gebruiken? Dan is het slim om ze even te blancheren (kort koken) en vervolgens in te vriezen.
Oudere groente over? Dit kun je ermee doen!
Is je groente niet meer zo vers? Dan is hij in de meeste gevallen nog prima eetbaar! Bekijk de groente rondom goed en ruik er even aan. Een klein lelijk plekje kun je gewoon wegsnijden, zodat je de rest kunt gebruiken voor een lekker gerecht. Je oudere groente is uitstekend geschikt als basis voor een heerlijk soepje of bijvoorbeeld een verse pastasaus. Pureer hiervoor de groente of snij het in kleine stukjes. Heb je een klein beetje groente over? Dan is dat natuurlijk niet voldoende voor een heel gerecht. Maak er daarom een lekkere omelet van, voor een smakelijke en goed vullende lunch. Je kunt ook de overgebleven groenten langer bewaren (1 of 2 dagen) en ze vervolgens door je nasi of bami doen! Zo maak je optimaal gebruik van je voorraad groenten.