De voordelen van een keukeneiland

  • Joey
  • april 30, 2019
  • Comments Off
de voordelen van een keukeneiland

Een keukeneiland, ook wel kookeiland genoemd, is voor heel wat mensen een droom. Het voegt een bepaalde luxe aan de woning toe en geeft de hele keuken een luxueuze uitstraling. Dat tikje extra is slechts één van de voordelen van een keukeneiland. Dat gezegd zijnde past een dergelijke constructie niet in elke woning. Er zijn een paar zaken om rekening mee te houden als je overweegt om een kookeiland te laten installeren/bouwen. Tijd om alles op een rijtje te zetten!

De voordelen van een keukeneiland

keukeneiland in je keuken

Keukeneiland voordelen gaan ruimer dan enkel de stijlvolle uitstraling van de constructie. Zo is één van de belangrijkste voordelen van een keukeneiland de multifunctionaliteit. Het eiland kan prima dienst doen als een ontbijttafel of eettafel en is ook tijdens het koken een handige ruimte om materiaal op kwijt te kunnen. Een leuk idee is om bijvoorbeeld een paar barkrukken rond het eiland neer te planten. Een dergelijk kookeiland is ook een bijzonder praktisch werkinstrument. Je kunt naargelang jouw eigen wensen kasten laten installeren in het eiland, een vaatwasser of zelfs de kookplaat erop laten installeren. Een een koelkast, een oven en een spoelbak behoren tot de opties. Zo pas je jouw keuken aan tot een ruimte waarin jij kookt op de manier die voor jou het prettigste aanvoelt. Ten slotte is het ook een uitstekende manier om de keuken visueel te verbinden met de rest van de woning. 

De nadelen

Keukeneiland voordelen zijn er dus meer dan genoeg. Een keukeneiland in je keuken heeft echter ook een aantal nadelen. Zo moet je er in de eerste plaats voldoende ruimte voor hebben. Het is een constructie die best veel ruimte inneemt. Reken op zijn minst op 20 m² vrije ruimte voor het eiland zelf en de vrije ruimte erom heen. Daarnaast vergeet je best ook de aansluitingen niet uit het hoofd. Als er apparatuur op het eiland geïnstalleerd wordt heb je gas, water, afvoer en nog meer nodig. Deze zullen via de vloer moeten aangevoerd worden en dat is een kostenplaatje dat op kan lopen. 

Hoe komt een keukeneiland het best tot zijn recht?

Een kookeiland komt het best tot zijn recht in een open keuken. Zo is het visueel een echte eye-catcher door de open ruimte en kan het bouwwerk zijn verbindend werk uitvoeren. In een gesloten ruimte komt een kookeiland voornamelijk zeer beperkend en krap over. Het gros van de voordelen van een keukeneiland blijven in dit geval wel, maar ligt het aan jouw persoonlijke smaak of het de investering nog waard is. 

Previous «
Next »