Wat is koud roken?

  • Joey
  • mei 3, 2019
  • Comments Off
wat is koud roken

Op zomerse dagen is er niets zo lekker om de barbecue tevoorschijn te halen en lekker buiten je lapjes vlees en worstjes op direct vuur te bakken. Dit is de traditionele wijze van barbecueën en wordt ook wel warm roken genoemd. Maar steeds meer mensen wagen zich tegenwoordig ook aan het koud roken. Maar wat is koud roken? En vooral hoe moet je koud roken? Want de koud roken techniek is nog niet zo heel erg bekend. 

hoe moet je koud roken

Wat is koud roken eigenlijk?

Het grote verschil tussen gewoon barbecueën en koud roken is het temperatuurverschil. Bij barbecueën wordt het vlees door de warmte van de vlammen goed gaar gerookt en is het vlees direct geschikt voor consumptie. Koud roken is vlees roken, waarbij de temperatuur niet boven de 25° Celsius komt. Het gerookte product krijgt zo niet alleen een diepe en lekkere gerookte smaak, het is ook voor langere tijd te bewaren. 

De voorbereiding

Voordat de vraag ‘hoe moet je koud roken?’ beantwoord wordt, moet je de nodige voorbereiding doen. Het vlees moet eerst gepekeld en gedroogd worden. Je zet vlees, afhankelijk van de grootte, 4 tot 24 uur in de pekel. Nadien spoel je het vlees af en laat je 12 tot 24 uur goed drogen op een droge plaats. Pekelen en drogen is noodzakelijk om de houdbaarheid van het vlees te verlengen en om de rooksmaak nog dieper in het vlees te laten komen. De koud roken techniek heeft dus een lange voorbereiding nodig. 

Hoe moet je koud roken?

Nu komt de eigenlijke koud roken techniek. Dit kan professioneel in een rookkast, maar in een barbecue is ook mogelijk. Hiervoor heb je een Cold Smoke Generator nodig. Dit is niet meer dan een bakje met daarin rookmot, en een spiraalvormig ijzerwerk. Dit bakje zet je in de barbecue en steek je aan met een waxinelichtje of een brandertje. De generator zal gaan roken en het vlees leg je op het rooster. Dek het af met een barbecuedeksel, maar een kartonnen doos werkt ook. 

Hoe lang duurt koud roken?

Ja, hoe lang duurt koud roken? Dit kan vrij lang duren. Een Cold Smoke Generator kan tot wel 10 uur roken. Dit is ook afhankelijk wat je gaat roken en de hoe lang je gepekeld en gedroogd hebt. De meest gangbare vleessoorten om koud te roken zijn hammetjes, bacon, kipfilet, zalm, maar ook noten en kaas. De rooktijd kan uiteindelijk oplopen tot 12 uur. Wel is het zo dat hoe korter je pekelt des te langer moet je roken om het vlees langer houdbaar te houden. 

Na het koud roken

De vraag ‘wat is koud roken’ is nu beantwoord. Je vlees is nu koud gerookt en kun je voor lange tijd bewaren. Tevens kun je genieten van een heerlijke diepe rooksmaak in het vlees. Om de rooksmaak goed in het vlees te laten trekken, seal je je vlees na het roken in een sealbag of een zipbag. Jij bepaald nu hoe lang je het vlees wilt bewaren, alvorens je je tanden hier in zet.

Previous «
Next »