Welke type messen zitten er in mijn messenblok?

  • Keuken
  • maart 20, 2017
  • Comments Off

Een veilige en handige manier om al je soorten keukenmessen te bewaren is een messenblok. Het staat nog leuk ook in je keuken en het is altijd binnen handbereik. Messenblokken zijn er in allerlei kleuren, materialen, afmetingen en vormen. Het hangt van je persoonlijke smaak af welke het beste bij jou past. Het gaat er meer om welke type messen er in een blok zitten en of je ze wel voor de goede soorten snijwerken gebruikt. Veel mensen weten echter niet precies wat het verschil is tussen een schilmes en een groentemes. In dit blogartikel komen alle messen aan bod die in een messenblok zitten en waar ze voor zijn.

De soorten messen in het messenblok

Je wilt tijdens het voorbereiden van eten alles makkelijk bij de hand hebben en hebt met zorg je keukenblok uitgezocht met de juiste basis messen die je regelmatig gebruikt. Welke messen heb je dagelijks nodig en uit welke onderdelen bestaan keukenmessen? Elke type mes heeft zijn eigen kenmerken die passen bij het gebruiken ervan.

Groentemes

Groentes zijn er in verschillende soorten en maten. Groentemessen zijn er daarom ook in veel verschillende varianten. Een groentemes is anders dan een schilmes of officemes, want een groentemesje heeft een steviger en korte lemmet en is voor het snijden en pellen van kleine soorten groente of fruit.

Vleesmes

Met een vleesmes of een trancheermes snij je vlees, vis of gevogelte. Met zijn lange, scherpe lemmet snij je makkelijk door alle soorten vleessoorten heen.

Fileermes

Het fileermes is een soepel mes met een lange smalle lemmet. Je kunt er flexibel lang visgraten snijden om netjes te fileren.

Koksmes

Het Chefmes ook wel de bekende koksmes is de doe- het – alles in de keuken mes. Het kan gebruikt worden om je vlees te hakken en snijden van vlees, vis en groenten. Een koksmes wordt gebruikt door de professionals, hobbykok en beginners. Hij heeft een breed, sterk lemmet met een gladde en scherpe snede.

Verder zit er in een messenblok ook een broodmes in. Hij heeft een kartelrand en al zagend snijd het door de harde broodkorst heen. Hij wordt gebruikt voor brood, cake en gebak.

Previous «
Next »