Koffie zetten met een French Press

  • Keuken
  • maart 24, 2017
  • Comments Off

Koffie zetten: iedereen die ’s morgens toe is aan een extra portie energie doet het, en koffie is dan ook niet voor niets één van de meest populaire dranken ter wereld. Koffie zetten kan op verschillende manieren, en gebruik maken van een French Press is er één van.

De French Press

Een andere naam voor de French Press is de cafetière, en het is een methode waarbij je geen filter nodig hebt om de typische koffiesmaak te behouden. Het is een relatief oude manier om koffie te zetten – net zoals koffie zetten met een perculator.

Bij gebruik van een French Press blijft er altijd een beetje koffiestof zitten in het systeem, maar daar houden de nadelen dan ook bij op. De koffie die je er ermee kunt verkrijgen is dan ook echt wel heel lekker.

Hoe werkt koffiezetten met een French Press precies?

De cafetière bestaat uit een soort glazen kan met een deksel en een metalen zeef. Giet het kokend hete water samen met de reeds gemalen koffie in de kan, en druk de zeef naar beneden na zo’n 4 minuutjes wachten. Dit zorgt ervoor dat de koffie en het gruis gescheiden worden.

De stappen bij het koffie zetten met een French Press

– Spoel eerst de kan om met kokend waterfrench press

– Doe vervolgens de koffie in de kan. Meestal volstaan 2 theelepels (of ongeveer 12 gram) voor één kop koffie. Je gebruikt het best medium gemalen koffiebonen, en best iets grover dan bij een mokkamaling.

– vul daarna de kan met het nog kokende water (giet het dus over de koffie)

– Roer de koffie goed, maar wel voorzichtig

– Zet de zuiger al op de kan zodat er geen warmte verloren gaat, maar druk deze nog niet door!

– Laat de koffie minstens 4 minuutjes doortrekken

– Druk de zuiger vervolgens met weinig kracht doorheen de koffie

Klaar is kees! Het is zoals reeds vermeld heel normaal dat er wat deeltjes in de koffie achterblijven, maar heel vaak draagt dat enkel bij aan de unieke smaak die je met deze koffie kunt verkrijgen.

Welke koffie gebruik je best bij koffie zetten met een French Press?

Over het algemeen kun je kiezen tussen verschillende soorten koffie:

– redelijk grove koffie die je zelf gemalen hebt

– je kunt ook degelijke bonen laten malen bij een speciaalzaak

– kies voor koffiesoorten zoals een Italiaanse mokka, m.a.w koffie die op zich al een sterke smaak heeft

Welke koffie je ook verkiest, koffie zetten met een French Press garandeert een unieke, sterke smaak, en dat is dan ook de reden dat koffie zetten met een French Press één van de populairste koffiezet methodes is!

Previous «
Next »