Airfryer, top of flop?!

  • Keuken
  • april 3, 2017
  • Comments Off

Wat is een airfryer?

Je kunt in een airfryer bakken en frituren en zelfs voor het bakken van een cake kun je de airfryer gebruiken. Ook voor het afbakken van broodjes en het grillen van groenten is een airfryer zeer geschikt.
Dit apparaat is niet meer weg te denken uit je arsenaal aan keukenapparatuur. De populariteit van de airfryer is inmiddels weer wat gezakt, maar nog steeds is de airfryer een uitstekende vervanger voor de frituurpan en oven. Het wil echter niet zeggen dat je je oven dan voortaan maar links moet laten liggen, want als je een grote oven hebt is die handiger om te gebruiken om bijvoorbeeld meerdere dingen tegelijk in te bakken. Denk eens aan zelfgemaakte pizza’s. Daarvan passen er niet veel in een airfryer. En als je een feestje geeft is het ook makkelijker om meerdere apparaten te kunnen inzetten voor wat betreft warme hapjes.

Technologiewat is een airfryer

Een airfryer is eigenlijk een hetelucht friteuse. De werking van een airfryer is vergelijkbaar met die van een hetelucht oven. Door de zogenaamde “Rapid Air Technologie worden de producten die je in de airfryer stopt gelijkmatig knapperig gebakken. Bij deze technologie draait het om circulatie van hete lucht en er is geen olie of boter nodig voor de bereiding van je producten.

Lekker en gezond

In een airfryer bakken is niet alleen handig, maar scheelt ook nog eens in vetten. Bijvoorbeeld friet uit de traditionele frituurpan bevat veel meer vet dan airfryer friet. Qua vetten is frietjes en snacks in de airfryer bakken een gezonde optie. Wanneer je dus airfryer friet eet ben je gezond bezig en het smaakt over het algemeen ook gewoon lekker en bijna net zoals je gewend bent. Het is een kwestie van testen welke friet voor jou het lekkerst is.

Schoonmaak en onderhoud

Het reinigen van een airfryer is een stuk minder tijdrovend dan de reiniging van een gewone frituurpan. Bij een frituurpan zul je het vet regelmatig moeten verversen en wanneer het vet is aangekoekt is het schoonmaken helemaal een vervelend karwei. De onderdelen van een airfryer kunnen gewoon in de vaatwasser of met de hand worden afgewassen. Na deze schoonmaak is de airfryer weer direct te gebruiken.

Verkrijgbaarheid

Natuurlijk kun je een airfryer in de winkel kopen of online bestellen. Maar ook op Marktplaats zijn ze te vinden. Het aanbod is groot, want naast particulieren adverteren ook webshops op Marktplaats. Het is echter vaak goedkoper om een airfryer tweedehands bij een particulier te kopen dan nieuw in de winkel. Het nadeel van deze goedkopere actie is dat je vaak geen garantie krijgt, dus heb je een probleem zodra je airfryer kuren krijgt.

Algemene mening

Waar de ene persoon helemaal dol is op de airfryer, is de andere persoon er totaal niet over te spreken. Iedereen is het echter wel eens over het feit dat het eten wat bereid wordt met de airfryer stukken minder vet is en dat dit ook beter voor de gezondheid is. Verder is het een kwestie van smaak. Sommige producten horen nu eenmaal in frituurvet gebakken te worden omdat dan simpelweg de smaak lekkerder is omdat men dat zo gewend is. Test het zelf en trek je conclusies.

Afbeeldingen: www.airfryerweb.nl

Previous «
Next »