Dit kun je allemaal met baking soda doen

  • Keuken
  • januari 29, 2019
  • Comments Off
bakingsoda

Er zijn een aantal huis-tuin-en-keuken-wondermiddeltjes die op het eerste gezicht heel simpel lijken, maar die je eigenlijk wel voor van alles en nog wat kunt gebruiken. Baking soda oftewel baksoda is daar een van. Bijna iedereen heeft dit vast wel in zijn of haar keukenkastje staan. In dit artikel kun je lezen waar je dit witte poedertje overal voor kan gebruiken!

Wat is baking soda en waar kun je het kopen?

Baking soda of baksoda is een ander woord voor natriumbicarbonaat of zuiveringszout en het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld deeg beter te laten rijzen. In vergelijking met bakpoeder is de werking van baksoda wat sterker. Baksoda kun je op verschillende plekken kopen en het is helemaal niet duur. Naast bakken en koken kun je er ook bijvoorbeeld mee schoonmaken en daarom is baksoda echt onmisbaar in ieder huishouden!

Hoe gebruik je baksoda in de keuken?

Baksoda kun je in eerste instantie natuurlijk gebruiken om bijvoorbeeld taarten mee te bakken. Als baksoda in aanraking komt met ingrediënten met een lage pH-waarde en dus zuur zijn (zoals yoghurt, citroensap of karnemelk), dan ontstaan er gasbellen en dus zal de boel gaan rijzen. Verder kun je ook een snufje baksoda gebruiken als je stroop of een ander sausje van suiker aan het maken bent. Dit zal het kristalliseren namelijk helpen voorkomen. Ben je klaar met koken en bakken en heb je nu allerlei pannen en andere kookgerei waar etensresten en vet aan zit vastgekoekt? Meng dan 2 eetlepels baksoda met afwasmiddel en voeg dit toe aan het afwaswater om alle aangekoekte etensresten en vet makkelijk eraf te wassen. Groente en fruit kun je trouwens ook wassen door deze in een bak met koud water te doen, waarin je ook twee tot drie theelepeltjes baksoda in hebt gedaan. De baksoda zal ervoor zorgen dat pesticiden en andere schadelijke stoffen worden verwijderd.

Baksoda om mee schoon te maken!

Naast koken kun je baksoda ook als schoonmaakmiddel gebruiken in je keuken. Zo kun je bijvoorbeeld je koelkast schoonmaken met een theelepeltje baksoda in warm water. Baksoda neemt namelijk allerlei luchtjes op, zodat je koelkast niet alleen schoon wordt, maar ook nog eens ontdaan zal worden van nare luchtjes. Maar baksoda werkt ook goed als vlekken-verwijderaar: als je bijvoorbeeld koffie- en theekopjes hebt met hardnekkige vlekken erin, dan kun je deze weer schoon krijgen door de kopjes met een vochtig doekje gedipt in pasta van baksoda en water af te nemen. Dit trucje werkt trouwens ook bij plastic Tupperware-bakjes die door voedsel verkleurd zijn. Bij een verstopte gootsteen komt baksoda ook van pas: doe in dat geval een kopje baksoda in de gootsteen, gevolgd door een kopje natuurazijn op hete temperatuur. Wacht vervolgens een paar minuten, spoel de boel na met een 0,5 tot 1 liter kokend water en je gootsteen zal weer goed doorlopen!

Previous «
Next »