Kies je voor een gaskookplaat of een inductiekookplaat?

  • Joey
  • januari 23, 2019
  • Comments Off
gaskookplaat versus inductiekookplaat

Heel vroeger kookten mensen gewoon op een haardvuur. Aan deze vorm van koken kwam al snel een eind toen het mogelijk was om op gas te koken. Koken op gas is tegenwoordig nog steeds zeer populair. Maar ook hebben nieuwe kooktechnieken hun intrede gedaan, zoals de inductiekookplaat. Hierbij kook je op elektriciteit. Als je een kookmethode moet kiezen, dan kom je voor de keuze voor een gaskookplaat versus inductiekookplaat te staan. Heb je geen gasaansluiting in je woning, dan is de keuze gemakkelijk gemaakt en zul je wel voor een inductiekookplaat moeten gaan. Heb je wel de keuze, dan kun je het beste je keuze maken op basis van enkele vragen:

Welke kookplaat is het meest veilig?

Is veiligheid voor jou leidend bij je keuze tussen een gaskookplaat versus inductiekookplaat? Dan zul je al snel uitkomen bij de inductiekookplaat. Gaskookplaten zijn in de afgelopen decennia veel veiliger geworden. Er zijn zelfs gaskookplaten die automatisch de gastoevoer kunnen afsluiten, wanneer de vlam is gedoofd. Toch vormt gas in je woning altijd een risico. Als je vergeet het gas uit te doen, dan zal er na verloop van tijd een acuut ontploffingsgevaar dreigen. Je zult je aan een gaskookplaat ook eerder branden en de pitten blijven lang warm.

Een inductiekookplaat is zeer veilig. Wanneer je geen pannen op de inductiekookplaat hebt staan, werkt hij eenvoudigweg niet. Hierdoor wordt een inductiekookplaat ook kindvriendelijk. Als je je hand op de plaat legt, zul je je niet verbranden. Is je eten klaar en haal je de pan weg, dan zal de inductieplaat vanzelf uitschakelen en niet lang nagloeien. Betreffende de veiligheid is de inductiekookplaat een absolute winnaar.

Welke kookplaat geeft het meest het kookgevoel weer?

De kookbeleving is iets wat ongemerkt heel belangrijk is voor veel mensen. Mensen willen ook daadwerkelijk zien dat een kookplaat brandt voor een optimale kookbeleving. Dit is zeker het geval bij een gaskookplaat. Je ziet de pitten branden en als je een pit harder of zachter zet, zie je dat de vlam zich aanpast.

Een inductiekookplaat werkt vrij abstract. In het display stel je een bepaalde stand in, je zet je pan op de plaat en de plaat wordt warm. Het kan lastig zijn om hier enige controle over te krijgen en zal zeker de kookbeleving minder maken.

Welke kookplaat is het gemakkelijkste schoon te maken?

Een gaskookplaat kan soms lastig te reinigen zijn. Je zult ook eerste de pannendragers moeten verwijderen en ook apart moeten schoonmaken. Nu is het ontwerp van nieuwe generaties gaskookplaten wel aangepast, maar er zitten nog veel hoeken en nisjes die ook schoongemaakt moeten worden.

Het reinigen van een inductiekookplaat is gemakkelijk en kan heel snel. Het is enkel een platte en egale glasplaat dat simpel met een doekje schoon te maken is. Betreffende de schoonmaak is de inductiekookplaat de winnaar.

Hoe zit het met wokken?

Bij het wokken is het belangrijk om de kookplaat een korte tijd op heel hoog vuur te zetten. Dit kun je ideaal bereiken met een gaskookplaat. Je schakelt ook heel gemakkelijk weer terug naar een lagere stand.

Wokken kan met een inductiekookplaat lastig zijn. Als je je wokpan optilt of weghaalt, zal de plaat zich weer uitschakelen. Het is dus lastig om een inductiekookplaat korte tijd op hoge warmte te krijgen zoals dat met een gaskookplaat wel kan.

Previous «
Next »