Wil jij een kindvriendelijke keuken? Lees hier waar je op moet letten

  • Joey
  • januari 21, 2019
  • Comments Off
keuken kinderbeveiliging

De keuken is vaak het centrum van de woning voor het hele gezin. In de keuken wordt dikwijls ontbeten en van het diner genoten. Toch is de keuken regelmatig de ruimte waar veel huishoudelijke ongelukjes gebeuren. Vooral met kinderen is er in de keuken altijd een risico dat er iets fout gaat. Er wordt gemorst met heet water, met frituurvet of er wordt onzorgvuldig met messen omgegaan. Lang niet alle ongelukjes zijn te voorkomen, maar er zijn wel mogelijkheden voor een kindvriendelijke keuken. Zo kun je met de nodige keuken kinderbeveiliging toch nog ongelukjes voorkomen. En met een kindvriendelijke keuken voorkom je niet alleen ongelukje bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Doe hier wat keuken inspiratie op voor een zo kindvriendelijk mogelijke keuken.

Enkele simpele tips

Met enkele simpele tips die eigenlijk betrekking hebben op het aanhouden van bepaalde gewoontes of kleine aanpassingen kun je al veel ongelukken voorkomen. Wil je bijvoorbeeld pertinent voorkomen dat je kind de keuken in kan? Installeer dan een babyhek tussen de leefruimte en de keuken en vergeet niet het hekje dan ook te gebruiken. Een andere simpele keuken kinderbeveiliging is het aanbrengen van hoekbeschermers. Deze kun je plaatsen op scherpe randen en hoeken in de keuken en voorkomt dat kinderen ernstige wonden oplopen, mochten ze zich er onverhoopt aan stoten. Maak er ook een gewoonte van om messen en andere scherpe voorwerpen altijd uit het bereik van kinderen te houden. Laat messen nooit zomaar in de keuken rondslingeren. Voor extra zekerheid kun je ook keukenkastje en lades voorzien van een slot, zodat er geen materiaal uit de kasten en lades gehaald wordt. Ook heel belangrijk is het om schoonmaakmiddelen te plaatsen in een kast waar kinderen niet bij kunnen komen.

 

kindvriendelijke keuken

Keukenapparatuur

Veel keukenapparatuur is te verkrijgen in een kindvriendelijke versie. Er zijn bijvoorbeeld veel apparaten die voorzien zijn van een extra kinderbeveiliging. Bij een oven is de ovendeur het meest gevaarlijk. De deur kan gloeiend heet worden, waardoor kinderen zich kunnen verbranden. Koop daarom een oven met een koude deur. De oven wordt heet van binnen, maar de deur zal aan de buitenkant altijd koud blijven. Het fornuis kan ook een bron van gevaar zijn voor kinderen. Wen jezelf aan om de stelen van de pannen altijd naar binnen te plaatsen, zodat kleine kinderhandjes niet een pan over zich heen kunnen laten vallen. Verder zijn er veel technische mogelijkheden, zoals magnetische bedieningsknoppen die je kunt verwijderen, waardoor het fornuis het niet meer doet of een code die eerst ingegeven moet worden voordat het fornuis gaat werken.

Keukenkraan

Wanneer een kind een kraan gebruikt, en de kraan staat op de warme stand, dan kan er zomaar heet water uitkomen, waar het kind zich aan kan verbranden. Er zijn tegenwoordige verschillende kindvriendelijke kranen op de markt. Als je keuken inspiratie op gaat doen kom je kranen tegen met een temperatuurbegrenzer, maar ook kranen met led licht. Een kind kan dan aan de kleur van het led licht zien of het water koud of warm is.

Previous «
Next »