Stappenplan voor het bouwen van je eigen keuken

  • Keuken
  • mei 29, 2019
  • Comments Off
stappenplan bouwen van een keuken

Een keuken kun je uiteraard kant-en-klaar kopen. Dat is natuurlijk lekker makkelijk. Maar wil je echt origineel voor de dag komen en helemaal zelf bepalen hoe jouw keuken eruit moet komen te zien? Bouw dan je eigen keuken! Door het zelf bouwen van jouw ideale keuken, kun je tevens duizenden euro’s besparen. En dat is natuurlijk lekker meegenomen!

Maak een goed ontwerp en teken je plannen uit

De basis van een goede en betrouwbare keuken maken is een stevige constructie. Daarom is een bouwtekening vereist, natuurlijk ook om een visueel mooie keuken te ontwerpen. De tekening helpt om alle goed te monteren, exact op maat te maken en een sterke keuken te bouwen.

Zorg voor het juiste gereedschap & bereid elektra en leidingen voor

Belangrijk is verder dat je over het juiste gereedschap, te koop via Profishop, beschikt om de keuken van A tot Z zelf te kunnen maken. De gereedschappen die je minimaal nodig hebt voor het goed uitvoeren van de klus zijn: een boormachine, een elektrische schroefboormachine en een palletwagen of heftafel van Profishop om de keukenblokken en zware materialen te kunnen verplaatsen. Onmisbaar zijn verder een meetlint en duimstok, een waterpas, tafelklemmen, goede (rubberen) hamers, een platte schroevendraaier en een kruiskop schroevendraaier. Verder heb je natuurlijk houtlijm, een goed voegmiddel, een priem en winkelhaak, een steekzaag en cirkelzaag en een voegpistool me siliconen nodig. Zorg ook dat je enkele afstandsblokken bij de hand hebt. Zorg voordat je het keukenblok gaat monteren, dat alle elektra en waterleidingen alvast goed en op de juiste plek zijn aangesloten. Staat het blok eenmaal, dan is dan is het aanpassen van elektra en leidingen een onbegonnen zaak.

Apparatuur, keukenblad en afwerking

Zorg ervoor dat de keukenkasten 100 procent lijnrecht gemonteerd worden. Het plaatsen en aansluiten van elektrische apparatuur – zoals inductie kookplaten, de aan- en afvoer van de afwasmachine, de wasbak en de koelkast -, kun je het beste door een ervaren installateur laten uitvoeren. Dan weet je zeker dat alles veilig en goed aangesloten wordt en loop je geen risico op kortsluiting of lekkages. Denk verder goed na over het gewenste keukenblad en bevestig dat met een goede lijm en eventueel schroeven, zodat je zeker weet dat het blad goed vast zit. Kit de randen tussen het keukenblad en de wanden (al dan niet met tegelwerk) goed af, zodat er geen vochtschade kan optreden. Bekijk van te voren goed hoe je het beste te werk kunt gaan als je zelf gaat kitten.  Als laatste werk je het keukenblok af door de handgrepen, laden en deurtjes van de keuken te plaatsen. Stel alles meteen waterpas en loodrecht af, zodat de laden en deurtjes perfect open- en dichtgemaakt kunnen worden. Succes met de bouw en geniet van jouw persoonlijk ontworpen pracht keuken.

Previous «
Next »