5 tips voor koffie thuis

  • Keuken
  • augustus 28, 2019
  • Comments Off
koffie in de keuken

De beste koffie die ik ooit zelf heb gezet was een toevalstreffer. We waren kamperen in Spanje. Mijn vriendin had een pakje koffiebonen ingepakt dat ze had gekregen voor haar verjaardag. Bij gebrek aan een koffiezetapparaat gebruikten we een butaan pitje om het water mee te verwarmen en een trechter om de koffiefilter overeind te houden. Voor goede koffie heb je geen dure apparaten nodig.

Toegegeven, er gaat weinig boven een lekkere kop koffie in je favoriete café. Ik betaal zelf ook graag drie euro voor de expertise van de barista en een kop koffie die ik nuttigen kan in een stijlvol interieur. Maar voor goede koffie hoef je de deur niet uit.

Tip 1 Zet altijd met versgemalen bonen koffie

Maal de bonen tot je een korrelgrootte hebt die geschikt is voor de boon en het soort koffie dat je wilt zetten. Dat maakt het verschil tussen een zanderige smaak of een karakterloos kopje. Het liefst zit je maling er ergens tussenin. Waarom van versgemalen bonen koffie lekkerder smaakt? De lucht heeft nog niet de kans gehad de heerlijke aroma weg te voeren.

Tip 2 Onderschat de mogelijkheden van filterkoffie niet

Koffie op espresso basis is trendy, maar in filterkoffie kun je het speciale karakter van de koffieboon beter proeven. Bovendien is het aanschaffen van een espressomachine een duur geintje. Mocht je niet zonder espressokoffie kunnen, met een mokkapot of percolator kun je koffie zetten die er dicht bij in de buurt komt. Veel barista’s zijn razend enthousiast over de smaak die je kunt krijgen met een French press of de eenvoudige pour over techniek. Maar welke koffiezet techniek je ook prefereert, blijf ver van oploskoffie weg.

Tip 3 Zet koffie met goede bonen

Men heeft al snel de neiging te gaan voor een budgetoptie bij de supermarkt, maar bonen verschillen van elkaar, hoezeer ze ook op elkaar lijken. En voor goede koffie moet je soms naar een speciaalzaak of biomarkt toe. Er zit variatie in de soort boon, het cultivatie- en het brandingsproces. Ga bij koffiespeciaalzaken langs om erachter te komen of je meer van lichte fruitige of donkere of bitterzoete koffie houdt.

Tip 4 De temperatuur van het water kan de smaak verpesten

Let op de temperatuur van het water. Een ideale temperatuur is tussen de 80 en 90 graden Celsius. Met kokend water koffie zetten of koffiezetapparaten met een te warme hittebron kunnen de koffie bitterder laten smaken dan nodig. Filter je water ook voordat je er koffie mee zet.

Tip 5 Zet koffie zoals jij die het lekkerst vindt

Het lekkere aan thuis koffie zetten is dat je de koffie zo sterk of zo slap kunt zetten als jij lekker vindt. Ga uit van ongeveer één ruime eetlepel koffie per honderd ml water. Maar varieer met een beetje meer of minder om de sterkte te vinden die jij lekker vindt.

Previous «
Next »