Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende soorten keukenbladen?

  • Keuken
  • december 16, 2016
  • Comments Off

Keukenbladen zijn een bepalend element voor de look en feel van een keuken. Het werkblad kan van verschillende materialen gemaakt worden. Hieronder lees je over de verschillende soorten keukenbladen, zoals een aanrechtblad van graniet of van kunststof. Elk blad heeft zijn eigen voor- en nadelen.

natuurstenen keukenblad

Natuursteenbladen

Graniet

Granieten aanrechtbladen zijn waarschijnlijk de meest bekende variant. Geen wonder, want graniet heeft veel voordelen. Keukenbladen van graniet zijn schitterend om te zien, maar het is goed om te beseffen dat ze gevoelig zijn voor vlekken en voor zuur. Dat zijn overigens de enige nadelen, want graniet is verder kras-, stoot- en slijtvast en hittebestendig. Dat komt voornamelijk door hoe hard het materiaal is.

Keramiek

Een keramisch aanrechtblad is uniek. Het is prachtig, maar er zijn nog weinig keukens met zo’n blad. De lijst van voordelen van een keramisch keukenblad is lang. De look is geweldig, het blad is krasvast en kleurvast en je kunt hete pannen rechtstreeks op het blad plaatsen. Dit materiaal is echter ook duurder, dus je moet er wat voor over hebben.

Composiet

Een keukenblad van composiet vraagt bijna geen onderhoud en ziet er zeer strak uit. Het is een hygiënische optie. Als je bovendien kiest voor een antibacteriële variant verhoog je dit aspect nog meer. Een natuurstenen blad uit compositiet heeft weinig nadelen. De voornaamste is de gevoeligheid voor middelen die bijten.

Overige materialen

Kunststof

Kunststof keukenbladen zijn functioneel en gunstig geprijsd. Het is bovendien een veelzijdig materiaal, waardoor je precies de kleur en structuur kunt kiezen die je mooi vindt. Kunststof gaat lang mee en kan tegen een stootje. Of de look een nadeel is, hangt van je smaak af. Als je geen expliciete voorkeur voor natuursteen hebt, is kunststof een zeer goede optie.

Massief hout

Een aanrecht van massief hout is prachtig om te zien. Het maakt de hele keuken warm en verwelkomend. Je kunt alle kanten op met de soort hout die je kiest. Een populaire keuze is eikenhout. Voor een natuurlijke look kan je berkenhout kiezen die zijn adering toont. Walnotenhout is veelal in visgraat patroon beschikbaar. Meestal wordt het werkblad niet volledig van massief hout gemaakt, maar van een combinatie van spaanplaat met daarop een massief houten laag. Massief houten keukenbladen hebben als voordeel dat ze er prachtig uitzien. Nadeel is de prijs. Daarnaast is het oppervlak relatief kwetsbaar.

Previous «
Next »