Wat is de beste snijplank voor uw keuken?

  • Keuken
  • december 18, 2016
  • Comments Off

Wanneer mensen nadenken over hun keuken of over een gerecht bereiden schieten meteen veel dingen door hun hoofd. Er moeten nog boodschappen gedaan worden, je hebt nog wat scherpe messen nodig of is die ene pan wel groot genoeg voor de soep? Toch is er iets dat veel mensen vergeten, en dat zijn de snijplanken. Snijplanken zijn een cruciaal onderdeel van een keuken, aangezien je vrijwel al het eten er op bereid en het vanuit hygiënisch oogpunt natuurlijk ook heel belangrijk is. Maar wat is nu de beste snijplank, van welk materiaal moet de beste snijplank gemaakt zijn?

Kunststof snijplanken

Dit is misschien wel de meest voorkomende soort snijplanken, kunststof snijplanken. Ze zijn vrij stevig en ook niet erg duur. Het is wel van belang dat de snijplanken goed schoon worden
gehouden, anders kan zich in de krassen bacteriën ophopen, wat natuurlijk het hele doel van een snijplank teniet brengt, namelijk hygiënisch eten bereiden. Het fijne van kunststof is ook dat het in verschillende kleuren komt. Als u nog hygiënischer te werk wil gaan, gebruikt u snijplanken in verschillende kleuren, bijvoorbeeld een rode voor vlees en een groene voor groente. Zo pakt u altijd de juiste snijplank.

kunststof snijplank

Houten snijplanken

Hout is een natuurlijk materiaal. Het nadeel van houten snijplanken is wel dat er snel krassen ontstaan op de snijplank. Als dit veelvuldig voorkomt kan het ook zijn dat er in de krassen vuil ophoopt dat lastig schoon te krijgen is. Verder hangt de prijs van de plank ook erg af van welk soort hout het gemaakt is. Tip: neem een snijplank van grenen, sommige mensen beweren dat dit een desinfecterende werking heeft.

verschillende soorten snijplanken

Glazen en stenen snijplanken

Stenen en glazen snijplanken zien er vaak erg professioneel en modern uit. Ze passen dan ook perfect in een hippe, strakke keuken. Ze krassen bijna niet en zijn ook erg makkelijk schoon te maken. Er zit helaas wel een nadeel aan snijplanken van glas of steen. Scherpe messen worden snel bot wanneer er veel gesneden wordt op de snijplank. Een glazen of stenen snijplank is wel voor andere doelen weer heel handig. Zo kan je prima een kaasplankje bereiden op een stenen snijplank, dat ziet er nog heel authentiek uit ook!

Een snijplank schoonhouden

Om een snijplank goed te onderhouden, is het belangrijk dat deze goed schoongehouden wordt. Dat betekent dat je hem vaak moet afspoelen, eigenlijk iedere keer na gebruik. Het maakt niet uit wat er op gesneden is. Spoel de plank af met lauwwarm water. Mocht er een hardnekkige geur, van bijvoorbeeld knoflook, in de snijplank zitten, verwijder dit dan door citroensap over de plank te sprenkelen. Indien u uw snijplank goed onderhoudt, hoeft u deze niet vaak te vervangen en kunt u met de juiste snijplank blijven werken.

Previous «
Next »