6 tips voor een mooi gedekte tafel

  • Vanessa
  • augustus 5, 2020
  • Comments Off
tafel mooi dekken

De tafel dekken is een alledaags klusje. Maar soms is er een speciale gelegenheid, krijg je gasten over de vloer of heb je gewoon zin om er iets bijzonders van te maken. Een lekkere maaltijd mag dan heel belangrijk zijn bij een etentje, maar met een mooi gedekte tafel scoor je dubbele punten. Met deze zes tips trakteer jij je gasten op een sfeervolle en mooi gedekte tafel. Kijk mee en laat je inspireren!

1. Mooi gedekte tafel: mooi tafellinnen

Een mooi gedekte tafel begint bij het tafellinnen. Kies dus zeker voor een mooi tafelkleed, een mooie loper of een combinatie hiervan. Voor een rustige en chique uitstraling is een effen wit tafelkleed een uitstekende keuze. Hou je van een speelse look? Dan kan je kiezen voor gekleurd tafellinnen met print. Een ander idee is om placemats op tafel te leggen. Dat werkt makkelijker dan een tafelkleed en zo blijf je ook het hout van de keukentafel zien als je dat fijn vindt. Er zijn tal van mogelijkheden, aan jou de keuze!

2. Tafel mooi dekken: mooi bestek

Bij het dekken van de tafel speelt ook het bestek een belangrijke rol. Let erop dat je alles netjes neerlegt volgens de etiquette. Dat zorgt meteen voor een stijlvolle look op tafel. Uiteindelijk is het slechts een kleine moeite om het zo aan te pakken. Even googelen naar ‘etiquette tafel’ en je vindt tal van voorbeelden. Als je er de tijd voor neemt, dan zal je des te meer genieten van een mooi gedekte tafel. Bestek is er tegenwoordig in allerlei kleuren en soorten te vinden. Dat is net zo leuk want zo kies je echt jouw favoriete bestek uit. 

Tobe 16-delige bestekset, koperen afwerking
Bude 16-delige bestekset, gemixte metallics
Emerton 16-delige bestekset, goud
Bude 16-delige bestekset, mat zwart
Bude 16-delige bestekset, geborsteld staal

3. Wel of geen borden?

Als je het diner rechtstreeks op het bord serveert, dan dek je geen borden in of misschien een groot onderbord. Wanneer je liever pannen en schalen op tafel zet, dan dek je de borden wel in. Voor ieder gerecht zet je een bord neer en ook de soepkom past er mooi op. Zo’n stapel borden ziet er prachtig uit, zeker als je het servies leuk combineert (zie volgend puntje). Wil je een speciaal effect op tafel? Serveer het eten dan eens niet op borden, maar een houten plankje of steen. Daar scoor je gegarandeerd punten mee!

Orlo door Studio Levien Ultimate 12-delige serviesset, wit
Falu 12-delige handgeschilderde serviesset, ivoor en bosgroen
Trio 12-delige serviesset, multi
Deja 12-delig servies, grijstinten en blauw
Krisha 12-delige bestekset, bessenroze en houtskoolgrijs

4. Durf mixen en matchen

Met het tafellinnen en servies kan je allerlei kanten op. Durf dan ook zeker te combineren en mixen. Ga bijvoorbeeld voor een wit tafelkleed met blauwe placemats of combineer verschillende gekleurde borden voor een trendy gedekte tafel. Dek de tafel naar jouw persoonlijke smaak, daar maak je sowieso indruk mee. De mix en match op onderstaand voorbeeld is ook prachtig!

5. Kaarsen op tafel

Op een mooi gedekte tafel horen ook kaarsen. Lange dinerkaarsen staan prachtig op tafel! Je kunt ze in het midden van de tafel zetten, maar ook perfect op een hoek voor een overzichtelijk geheel. Als je de kaarsen op een hoek zet is het ook veiliger voor als er kinderen mee eten. Niet alleen bij tafel dekken bij feestmaaltijden zijn kaarsen geschikt, ze kunnen eigenlijk het hele jaar door. Vandaag de dag vind je kaarsen in allerlei kleuren en maten en het is net die afwisseling die het zo leuk maakt.

6. Let op de kleine details

Tenslotte maken kleine details je tafel helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan mooi gevouwen servetten of mooie servetringen. Ook persoonlijke naamkaartjes of een kleine attentie bij de borden zijn ontzettend leuk. De kleine dingen doen het ‘m en dat geldt ook voor een mooi gedekte tafel!

Previous «
Next »