De keukenkastjes verven: de beste tips en tricks

  • Vanessa
  • mei 4, 2021
  • Comments Off
verven van de keuken

Ben je uitgekeken op je oude keuken, maar heb je geen budget om een nieuwe keuken te kopen? Dan kan het een leuk idee zijn om je keukenkastjes een andere kleur te geven. Je kunt dit door een professionele schilder laten uitvoeren, maar je kunt ook zelf keukenkastjes verven. Het is niet moeilijk én je kunt er veel geld mee besparen. Om je een handje op weg te helpen, delen we de beste tips en tricks voor het verven van keukenkastjes!

keukenkastjes verven

1. Houten keukenkastjes verven

Als het gaat om kasten verven, dan zit je met houten kasten altijd goed. Of het nu gaat om onbewerkt, geverfd of gekleurd hout: het werkt allemaal goed. Eigenlijk alles kan je alles goed verven, zolang je het maar goed kunt opschuren met schuurpapier zodat het goed kan hechten. Om die reden is het geen goed idee om gelamineerde kasten te verven. Het is wel mogelijk, maar je zal zien dat deze niet lang mooi blijven. Ook met gebeitst hout en glanzende afwerkingen moet je voorzichtig zijn, hierbij moet eerst de glans verwijderd worden.

2. Schuren is noodzakelijk

Het is dus noodzakelijk om je keukenkasten goed te schuren. Zelfs als je keukenkasten in perfecte staat zijn, moet je ze nog altijd schuren zodat de verf goed kan hechten. Gebruik schuurpapier in het midden van het spectrum (korrel 150 of 200 is prima) en schuur alle oppervlakken snel op.

3. Keukenkastjes schoonmaken

Je keuken mag er nog spic en span uitzien, het is belangrijk dat je de kastjes eerst schoonmaakt met een ontvetter. Wanneer je dit niet doet, en verf op waterbasis gebruikt op een met olie bedekte deur, zal de verf niet goed hechten. Gebruik een goede ontvetter in combinatie met een niet-krassende scrub spons om alles goed schoon te maken alvorens je met het verven van de keukenkastjes begint.

4. Keukendeuren labelen

Om de keukenkastjes mooi te kunnen verven, is het belangrijk om ze eerst los te maken. Lijkt het je moeilijk om te onthouden welke deuren bij welke kasten horen? Dan is het een goed idee om de keukenkastjes te labelen. Een ruwe schets van de keuken maken, kan hierbij helpen. Dit hoeft echt geen kunstwerk te zijn, zolang je maar begrijpt wat je tekent. Geef bijvoorbeeld alle deuren op de schets een nummer. Nummer vervolgens je bovenkasten en begin dan met het nummeren van de onderste kasten en lades. Dezelfde nummers zet je op de bijhorende deuren. 

Je kunt dit eventueel doen in de gaten waar de scharnieren op geschroefd moeten worden. Zo kan je alle keukenkastjes weer gemakkelijk op de juiste kast monteren eenmaal ze droog zijn. 

5. Gebruik kwaliteitsproducten

Goedkoop is niet altijd goed, zeker als je je keukenkastjes wilt verven. Laat de goedkope verf staan want anders loop je het risico dat je later opnieuw moet beginnen en nog meer geld kwijt bent. Gebruik liever verf van een goede kwaliteit. Hetzelfde geldt voor verfkwasten. Goedkope verfkwasten zijn meestal niet veel waard.

keukenkastje verven

6. Van donkere naar lichte keuken verven

Je witte kasten kleur je natuurlijk gemakkelijk in een donkere kleur. Maar als je je donkergrijze keukenkasten in een lichte kleur wilt verven, is het een tikkeltje anders. Wees niet bang want ook een donkere keuken kan je in een lichtere kleur verven. De oplossing zit in de primer! Kleur de primer zodat deze overeenkomt met de uiteindelijke kleur. Wanneer de kleurovergang te extreem is, kan je eventueel ook een onderlaag aanbrengen. Een dikkere, minder transparante primer kan meer verbergen.

7. Gebruik een verfkwast

Voor het verven van keukenkastjes lijkt een verfroller misschien handig, maar toch kan je beter een verfkwast gebruiken. Het mooiste resultaat krijg je met een kwast met fijne haren van vijf tot zes centimeter. Daarmee kan je makkelijk bij alle kleine hoekjes en details komen. Wil je toch graag een verfroller gebruiken? Kies dan voor een kleine roller die geschikt is voor kleine oppervlakken. Ga er daarna met een borstel over om sporen van de rol te verwijderen.

8. Witte keukenkastjes zijn altijd goed

Een witte keuken is niet voor niets populair. Wanneer je jouw keuken een make-over wilt geven, maar geen idee hebt voor welke kleur je moet kiezen, kies dan voor wit. Dit is niet alleen een gemakkelijke en neutrale kleur die je eenvoudig met andere kleuren kunt combineren. Witte keukenkasten fleuren de hele keuken ook op en laten deze fris en helder lijken. Mocht je later toch een ander kleurtje wensen, dan is wit ook een makkelijke kleur om overheen te verven.

9. Binnenkant van de kasten verven

Het voordeel van keukenkasten met glazen deuren en open rekken is dat je kunt laten zien wat je erin hebt geplaatst. Echter is hierbij ook de binnenkant van de kasten zichtbaar. Dit is geen probleem als je bijvoorbeeld een neutrale binnenkant hebt. Maar als de nieuwe kleur van je kasten met de kleur van de binnenkant vloekt, dan is het natuurlijk het mooist als je ook de binnenkant van de kasten een likje verf geeft.

10. Keukenkasten spuiten

De keukenkasten spuiten is ook mogelijk. Met een beetje oefening en een goede spuitmachine kan je de kwaliteit van de fabrieks afwerking prima bereiken. Een airless spuittoestel van professionele kwaliteit werkt het beste om onverdunde aflakken op waterbasis te spuiten. Echter kan je ook mooie resultaten creëren met een hoog volume lage drukspuit. Let erop dat je de verf verdunt volgens de instructies en breng meerdere dunne lagen aan in plaats van één dikke laag.

11. Laat de verf goed drogen en uitharden

Tenslotte is het belangrijk om de verf goed te laten drogen en uitharden. Ja, het is vervelend om hier dagen op te wachten, maar het is wel noodzakelijk. Als je per ongeluk een nog natte kastdeur aanraakt, dan kan je opnieuw beginnen schuren en verven. Laat de keukenkastjes dus goed drogen in een goed geventileerde ruimte. Zorg er ook voor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen!

keuken verven

Zo, met deze tips is het verven van keukenkasten een stuk makkelijker! En hé, nu je toch bezig bent met het leegmaken van je kasten… Misschien is dit ook het ideale moment om je keukenkasten te ordenen

Previous «
Next »