5 tips voor een duurzame keuken

  • Vanessa
  • september 24, 2021
  • Comments Off
5 tips voor een duurzame keuken

Duurzaam leven klinkt veel moeilijker dan het daadwerkelijk is. Een paar nieuwe, duurzame gewoontes maken reeds een groot verschil en dat geldt ook voor de keuken. Voedselverspilling is een groot probleem als het gaat om duurzaamheid, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om een duurzame keuken te creëren. In deze blogpost delen we vijf tips voor een duurzame keuken die je meteen kunt toepassen!

1. Gebruik alles in een duurzame keuken

De eerste tip is heel eenvoudig, maar maakt een groot verschil: gooi vanaf nu niets meer weg! Overgebleven groenten kan je verwerken in een zelfgemaakte soep, rijpe bananen kan je gebruiken in een smoothie en citroenschillen zijn ideaal om mee schoon te maken. Er zijn dus geen redenen meer om voedsel weg te gooien want er is altijd wel een manier om het te gebruiken. Hier vind je nog 9 tips voor minder afval in huis!

2. Bewaar voedsel op de juiste manier

Het overkomt iedereen wel eens: je vergeet dat zakje geraspte kaas in de koelkast, en die doos met pasta in de berging was je eigenlijk ook vergeten. Wellicht gebeurt het vaker dan je zou willen waardoor je alsnog voedsel moet weggooien. Een goede tip is om lege voorraadpotten te gebruiken zodat je kunt zien welke ingrediënten je nog in huis hebt. Hierdoor zal je ze waarschijnlijk vaker gebruiken en daarnaast ziet het er ook nog eens leuk uit! Gebruik bij voorkeur hergebruikte glazen en potten voor nog meer duurzaamheid in de keuken.

Homra Freshbox
Homra Freshbox

3. Kijk verder dan het etiket

De meeste voedselmerken hebben zeer strenge normen als het gaat om hoe voedsel eruitziet. Zo worden bijvoorbeeld veel beschadigde groenten direct weggegooid terwijl ze nog prima smaken. Een van de tips voor een duurzame keuken is dus om verder te kijken dan het etiket. Op die manier wordt er veel minder voedsel verspild.

4. Bewaar sommige voedingsmiddelen buiten de koelkast

Sommige voedingsmiddelen kunnen perfect buiten de koelkast bewaard worden. Denk aan avocado’s, appels, peren, tomaten enzoverder. Plaats bij voorkeur twee of drie grote bakken op het aanrecht voor fruit en groenten. Sommige fruitsoorten geven namelijk gassen af waardoor bepaalde groenten sneller bederven. Aardappelen, knoflook, uien en sjalotten bewaar je het beste op een koele en donkere plaats.

Lees ook: Groenten en fruit opbergen: 4 leuke ideeën 

tips voor een duurzame keuken

5. De koelkast organiseren

Tenslotte zorgt ook een goed georganiseerde koelkast ervoor dat eten verser blijft. Het ziet er dus niet alleen mooi uit, maar het is ook goed voor de duurzaamheid in de keuken. De productlades kan je ook aanpassen aan een lage of hoge luchtvochtigheid, waardoor je voedsel langer kunt bewaren. Appels houden bijvoorbeeld van een lage luchtvochtigheid, terwijl wortels en bloemkool een hoge luchtvochtigheid appreciëren. Als je een duurzame keuken wilt, dan is het zeker de moeite waard om je hier verder in te verdiepen!

Previous «
Next »