9 tips voor minder afval in huis

  • Joey
  • maart 9, 2020
  • Comments Off
tips voor minder afval in huis

Wist je dat ieder van ons jaarlijks tot vijftig kilogram voedsel in de vuilnisbak gooit? Dit is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu want al dat afval moet natuurlijk verwerkt worden. Echter is minder afval produceren helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel delen we negen tips voor minder afval in huis!

1. Minder afval tips: koop niet te veel voedsel

In de supermarkt laat je je vaak verleiden door 2 + 1 aanbiedingen terwijl je slechts twee stuks nodig hebt. Of je gaat met honger naar de winkel en gooit allerlei lekkere snacks in je winkelmandje. Doordat je te veel voedsel koopt, moet je vaak ook te veel weggooien. Hier volgen enkele tips voor minder afval: maak een boodschappenlijstje en houd je hieraan, doe nooit boodschappen met honger en controleer de houdbaarsheidsdatum voor je iets koopt. Heb je toch te veel gekocht? Verwerk de restjes in een nieuw recept of vries ze in zodat je het op een later moment kunt opeten. 

Heb je verse groenten gekocht, maar ga je er niet direct mee aan de slag? Lees hier tips om groenten langer te bewaren.

2. Hoe zorg je voor minder afval? Kies grote verpakkingen

Sommige producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals pasta, rijst, suiker en zout kan je in grote verpakkingen kopen. Zo kan je niet alleen plastic afval verminderen, maar ook in je portemonnee voel je het verschil. Iedere keer een kleine verpakking kopen komt vaak duurder uit dan meteen één grote verpakking te kopen.

Hoe-zorg-je-voor-minder-afval

3. Drink kraantjeswater

Je kunt ook minder afval produceren door kraantjeswater te drinken. Het kraantjeswater in België is namelijk perfect drinkbaar. Koop een herbruikbare fles die je kunt opvullen met kraantjeswater. Je kunt hiermee veel plastic, transportkosten en geld besparen! Smaakt het water uit de kraan niet zo lekker? Dan is het wellicht een goed idee om een waterfilterkan te kopen. De filters moet je af en toe vervangen, maar dat is nog altijd beter dan steeds maar flessen kopen en weggooien. 

4. Gebruik een koffiebeker

Houd jij van koffie en stop je ‘s ochtends graag bij de plaatselijke bar voor een flinke dosis cafeïne? Iedere keer krijg je een plastic of kartonnen beker die je vervolgens in de vuilnisbak gooit. Je kunt makkelijk afval verminderen door je eigen, herbruikbare koffiebeker mee te nemen. Op veel plaatsen krijg je zo ook nog eens korting. Mooi meegenomen, niet?

Gebruik een koffiebeker

5. Gebruik RVS rietjes

Ben jij ook zo iemand die alles liever door een rietje drinkt? Vanaf 2021 worden de plastic rietjes verboden, maar gelukkig zijn er alternatieven zoals herbruikbare RVS rietjes (roestvrijstaal). Metalen rietjes zien er niet alleen leuk uit, je kunt ze ook oneindig gebruiken. Je hoeft ze enkel met de hand af te wassen of in de vaatwasser te stoppen en je kunt ze weer gebruiken.

6. Vermijd wegwerpproducten

Nog één van onze tips om afval te verminderen is om geen wegwerpproducten meer te kopen. De koffiebeker en rietjes zijn hier alvast goede voorbeelden van, maar je kunt nog meer doen. Stel dat je graag gaat picknicken of graag etentjes organiseert, dan is het niet zo goed voor het milieu (én voor je portemonnee) om iedere keer wegwerpbekers, wegwerpborden of wegwerpbestek te kopen. 

Heb je niet genoeg servies in huis? Vraag dan aan familie, vrienden of buren of je hun borden en bestek even mag lenen. Heb je regelmatig een feestje? In kringloopwinkels kan je goedkope glazen, borden en bestek kopen. 

7. Gebruik dozen in plaats van folie

Gebruik jij altijd aluminium- of huishoudfolie om je lunch en restjes te bewaren? Je kunt ook minder afval produceren door dozen te gebruiken. Als je een brooddoos te groot vindt om mee te nemen naar je werk, kan je herbruikbare lunchzakken gebruiken die je makkelijk kunt opbergen. Hier vind je nog meer bewaartips voor vlees en vleeswaren

8. Zoek een alternatief voor klein gevaarlijk afval

Hoe zorg je voor minder afval? Je kunt afval verminderen door een milieuvriendelijk alternatief voor klein gevaarlijk afval te zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor oplaadbare batterijen of navulbare aanstekers. Alle beetjes helpen!

9. Afval voorkomen: reclame en administratie

Die stapel enveloppen en reclamefolders die op het aanrecht blijft liggen, is niet alleen zonde van het papier, het is ook nog eens vervelend. Heb je geen zin om reclame te krijgen? Plak dan een NEE-NEE sticker op je brievenbus. En die folders? Die kan je ook prima online lezen. Dat geldt trouwens ook voor het merendeel van je administratie. Bankuittreksels en facturen kan je ook perfect in je mailbox ontvangen, zo kan je heel wat afval voorkomen!

Je leest het: minder afval produceren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Vaak komt het erop neer om vastgeroeste gewoontes even te veranderen. Met deze minder afval tips kan je makkelijk afval vermijden en zal jouw afvalberg snel een stuk kleiner worden!

Previous «
Next »