Bewaartips voor vlees en vleeswaren

 • Keuken
 • november 26, 2016
 • Comments Off

Vlees- en vleeswaren zijn kwaliteit producten die zorgvuldig moeten worden behandeld, zodat ze goed tot hun smaak en recht komen. Niet alleen de bereiding moet met uiterste zorgvuldigheid worden gedaan, ook het bewaren van vlees- en vleeswaren is belangrijk. Niemand zit te wachten op een vleesproduct wat aan het bederven is en waar mensen ziek van kunnen worden.

De juiste koeling om vlees bewaren

De koelkast is een gunstige plaats om vlees- en vleeswaren te bewaren. Hoe lager de temperatuur (2 tot 7 graden) hoe minder snel vlees bederf zal optreden. Leg zo snel als u thuiskomt alle vleeswaren in de koelkast. Vlees bewaren in de koelkast kan 3 dagen worden bewaard. Uitgezonderd de voorverpakte vleeswaren die kunnen langer worden bewaard. De vriezer is de meest veiliger bewaarplaats doordat met een temperatuur van -18 tot-20 graden bacteriën geen kans krijgen. Ingevroren vlees en- en vleeswaren kunt u 1 tot 6 maanden bewaren, daarna loopt de kwaliteit ernstig terug. Vlees dat al verhit is en gaargekookt of gebakken is is meestal langer houdbaar, mits het goed verpakt is. Let wel op, want bacteriën kunnen goed leven op producten met voedingsstoffen. Vette vleessoorten en producten waarin veel zout in is verwerkt (kant-en klaar producten) kan vlees bederf sneller toetreden.

bewaartips-vlees

Bewaartips voor vlees en bewaartips voor vleeswaren

 • Verpak vlees in luchtdichte diepvriesverpakking
 • Zorg altijd voor de juiste temperatuur van koelkast en diepvries
 • Leg nooit verschillende soorten vlees tegen elkaar of zet er een folie tussen (tegen het aan elkaar plakken)
 • Zorg dat u altijd koeltassen uit de supermarkt meeneemt tijdens warm weer
 • Pak met boodschappen de vleesproducten als laatste in uw boodschappenkar (zo kort mogelijk uit de koeling)
 • Houdt de houdbaarheid datum in de gaten
 • Probeer thuis vlees- en vleeswaren te coderen
 • Vacuüm verpakt vlees is langer houdbaar

Het verschil tussen vers en vacuümverpakkingen

Vacuüm verpakken van vlees is het beste om te doen om zodoende de kwaliteit van het product te behouden. Verpakt in vacuüm geeft een hygiënische uitstraling en ziet er beter uit. Met vacuümverpakte vlees- en vleeswaren kan er geen zuurstof bij en vlees blijft daardoor langer vers met behoudt van zijn kleur, smaak en structuur. Het verminderd snel bacteriegroei en de afbraakenzymen worden minder actief, die van nature in vlees zit. Ingevroren vers vlees kan altijd verbrandplekken en ijs ten gevolge van langdurig invriezen krijgen, wat bij vacuümverpakkingen niet aanwezig is. Tip: Voordat vers vlees in vacuüm wordt verpakt is het aan te raden om tot 4 graden af te laten koelen. Gekoeld vlees is makkelijker te snijden om het vacuümproces op gang te brengen.

Next »