Kippenspitten: het geheim van sappige kipgerechten 

  • Keuken
  • mei 29, 2024
  • Comments Off
kip op spit

Je kent ongetwijfeld de sensatie. Je stapt een winkel binnen, ruikt een geur en wordt onvermijdelijk naar de slagerijafdeling aangetrokken. Want daar draaien de goudbruine kippen rond, terwijl ze elkaar met braadvet bedruipen en de heerlijkste aroma’s verspreiden. 

Natuurlijk neem je zo’n gebraden kippetje mee naar huis. Want dat is wat een kippenspit met klanten doet: het zorgt voor impulsaankopen. Tenminste, wanneer de kippen bereid worden volgens de regels van de kunst. Ontdek hier alle geheimen van een sappige rotisseriekip. 

De kracht van een kippenspit 

Een kippenspit of rotisserie is een apparaat met verschillende metalen staven, waarop kippen boven en onder elkaar ronddraaien. Op die manier bedruipen de kippen elkaar continu met vet en bruinen ze perfect aan elke zijde. Om datzelfde effect te verkrijgen in de oven of op de barbecue, moet je je kip perfect voorbereiden en continu overgieten met braadvocht. Een kippenspit zorgt vanzelf voor dat heerlijke, krokante korstje waar iedereen van gaat watertanden. 

Bovendien bereid je met een kippenspit niet 1 of 2 kippetjes. Sommige machines hebben plaats voor wel 60 kippen. Rekening houdend met een bereidingstijd van 1 uur betekent dat een mogelijke productie van bijna 500 kippen op een doorsnee werkdag. Vliegen je producten zo snel niet buiten? Combineer dan een kippenspit met een warmhoudkast. Die houden je gebraden kippen warm en presenteren ze nog eens aantrekkelijk ook. 

Kippen braden met je ogen toe 

Een kip perfect braden op de barbecue is bijna onmogelijk zonder uitgebreide voorbereidingen en continue aandacht. Je begint al met de kip minstens 12 uur in pekel onder te dompelen, zodat het vlees minder snel uitdroogt. Vervolgens breng je olie en kruiden aan en laat je de kip opnieuw 12 uur marineren. 

Wanneer het eindelijk tijd is voor het braden zelf is een vleesthermometer onmisbaar. Hiermee hou je de kerntemperatuur van het vlees in de gaten. Verwarm de kip tot 60°C, smeer hem in met je saus, ga weer 5°C hoger en herhaal deze procedure tot je aan 75°C zit – warmer mag een gebraden kip namelijk niet worden. 

Niets van dat alles met een professioneel kippenspit. Moderne toestellen zijn voorzien van intelligente besturingssystemen en programmeerbare instellingen. Je plaatst de kippen, drukt op de knop en haalt ze er 1 uur later perfect gebraden weer uit, klaar om over de toonbank te vliegen. Andere temperatuur of garingstijd? Die stel je eenvoudig zelf in. 

Geheime tips voor de lekkerste gebraden kippen 

Natuurlijk wil je niet dezelfde kippen verkopen als de supermarkt aan de andere kant van het dorp of de poelier op de ochtendmarkt. Maak daarom gebruik van deze tips om je bereidingen net dat tikkeltje extra te geven. 

  • Kippenkruiden zijn lekker, maar aarzel niet om te experimenteren. Misschien vind je wel de perfecte ‘rub’ voor je kippen, waar klanten voor blijven terugkeren. 
  • Wissel aan het spit je kippen af met hele citroenen. Zo dringen de citroenaroma’s in het vlees binnen en smaken de kippen nog lekkerder. 
  • Laat je gebraden kippen minstens 10 minuten rusten nadat ze van het spit komen. Zo hebben het vet en de kruiden nog tijd om zich verder te verdelen en te zetten. 

Meer dan alleen hele kippen 

Moderne kippenspitten zijn perfect geschikt voor allerlei bereidingen. Probeer bijvoorbeeld eens halve haantjes uit. Of gebruik vleesmanden om kleinere of kwetsbaardere producten klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan kippenvleugels of kippengehaktbrood. Met een kippenspit bereid je ook andere vleessoorten, zoals spareribs of een rosbief, en zelfs visgerechten en groenten. 

Een kippenspit is een waardevolle toevoeging voor elke handelaar. Niet zeker welk model perfect bij jouw situatie past? Doe beroep op een ervaren en erkend leverancier. Die staat je bij met advies op maat en toont je alle mogelijkheden in de showroom. 

Previous «