Duurzaam wonen en afval scheiden, de perfecte combinatie

  • Keuken
  • oktober 16, 2017
  • Comments Off

Afval scheiden is tegenwoordig de gewoonste zaak in vele huishoudens. Het is milieuvriendelijk en hip om zo weinig mogelijk restafval aan te bieden. Op vele plekken kan er plastic worden ingezameld naast het papier en glas wat we al langer gewend zijn. Zeker in combinatie met duurzaam wonen gaat afval scheiden een dagelijkse routine worden, die past bij het leven op een bewuste manier in een groene stadswoning.

Standaard uitrusting in de keuken

Steeds meer keukenleveranciers houden rekening met een gedeelte waar het gescheiden afval bewaard kan worden. Naast de afvalbak en het gft-afval kan er voor gekozen worden om kastruimte te reserveren waar ook het andere te scheiden afval in geplaatst kan worden. Denk aan plastic, papier, glas maar ook klein chemisch afval. Vele huishoudens kiezen er bewust voor om afval zo veel mogelijk gescheiden in te leveren en maken daar graag ruimte voor vrij in hun keuken. Handige stapelbare opbergbakken eventueel met deksel, zorgen ervoor dat er tijdens het opruimen van het huis, snel gesorteerd kan worden.

Groene stadswoning

Het milieubewust omgaan met afval wordt steeds gewoner. In steeds meer steden en dorpen worden extra inleverpunten gerealiseerd. Als je in je eigen keuken het afval netjes gescheiden bewaard, wordt het inleveren ervan een fluitje van een cent. Zo zijn er hulpmiddelen om het scheiden van afval makkelijker te maken. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat de afvalbak vies wordt, bestaat er voor het gft-afval, speciale afbreekbare zakken die ook in de gft-afvalbak mee mogen. Plastic zakken waarin al het plastic afval in bewaard kan worden zijn handig voorzien van een sluiting met handvatten. Geen gedoe dus meer met het wegbrengen ervan of nare geurtjes in de keuken. Vooral de woningen met kleine keukens zullen efficiënte en ruimtebesparende manieren moeten bedenken om alles netjes op te bergen.

Duurzaam wonen

In vele  nieuwbouwprojecten wordt standaard opgeleverd met zonnepanelen. Daarnaast wordt er zeer hoog isolerend glas gebruikt om warmteverlies te voorkomen. Zo veel mogelijk materialen zijn duurzaam verkregen waardoor het appartement of de woning minder milieubelastend is. Denk aan gecertificeerd hout of materialen verkregen uit recycling. Gemeentes en aannemers begrijpen goed dat hier steeds meer vraag naar komt. Ze spelen handig in om aan de wensen van de kopers of huurders te voldoen maar daarnaast is het ook pure noodzaak om deze wereld leefbaar te houden.

Previous «
Next »