De highlights van de zonneboiler van nu

  • Keuken
  • oktober 16, 2017
  • Comments Off

Ze komen steeds vaker voor in de Belgische woningen: zonneboilers. Hoewel de prijs van enkel zonnepanelen hoger is dan die van een zonneboiler-systeem, leveren zonneboilers meer rendement op op lange termijn. Wil jij erachter komen waarom jij een zonneboiler van nu aan moet schaffen voor in jouw keuken of badkamer? Je leest het in dit artikel.

Hoe werkt een zonneboiler eigenlijk?

De zonnecollectoren bevatten een bepaalde vloeistof waarin substanties aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de temperatuur in de collectoren op kan lopen tot 90 graden. Een pomp stuwt deze hete vloeistof naar de boiler in de keuken of badkamer, waar dit het nog koude water verwarmd tot deze op de gewenste temperatuur is. Deze zonnecollectoren kunnen geplaatst worden op platte daken of hellende daken. Dit wordt zo gedaan dat de zonnecollectoren zoveel mogelijk zon opvangen zodat er een maximale hoeveelheid te tappen warm water gerealiseerd wordt in keuken of badkamer.

Ook de EPB erkent binnenkort zonneboilers

Iedereen die van plan is een nieuwe woning te bouwen moet voldoen aan een aantal voorwaarden rondom de energieprestatie en het binnenklimaat (EPB). Deze voorwaarden worden gebaseerd op de thermische isolatie, ventilatie en de energieprestatie van het huis. De huidige regelgeving van de EPB van woningen stamt momenteel uit 2006. Dit was een tijd waar zonne-energie nog lang niet zo booming was als nu. Vanaf 1 januari 2018 zal er ook rekening gehouden worden met de energie van de zonneboiler. Het gevolg: een veel lager E-peil in vergelijking met de oude regelgeving.

Andere voordelen van de zonneboiler

Naast het feit dat je woningwaarde flink zal stijgen na de aanschaf van een zonneboiler in een nieuwe woning zijn er nog een aantal andere voordelen verbonden aan de zonneboiler van nu:

  • De nieuwste zonneboilers hebben een zeer hoog rendement, ook in de wintertijd
  • Hierdoor is de kostenbesparing groot: tot gemiddeld 60% minder energie voor de bereiding van warm water en tot 35% minder dan de verwarming van de kamers
  • De energie die van de zon afkomt is volledig duurzaam en onuitputtelijk
  • De zonneboilers van nu kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden in de bestaande systemen

 

Previous «
Next »