Bespaartips water in de keuken

  • Keuken
  • oktober 30, 2017
  • Comments Off

Misschien als je over 100 jaar vraagt wat het duurste product op aarde is, dan het antwoord dan ‘drinkwater’ zal zijn. Nu al hebben miljoenen mensen geen schoon drinkwater meer. Het reinigen van afvalwater voor drinkwater brengt veel chemicaliën en kosten met zich mee. Kosten die aan jou als consument worden doorberekend. Het besparen van water is daarom voor iedereen een win-win-situatie.

BESPAARTIPS WATER

Wij geven je graag tips voor het besparen van water in de keuken. Waar we hergebruik adviseren, specificeren we dit in ‘water bespaartips hergebruik’ onderaan het artikel. Laten we beginnen met waar het water vandaan komt:

HET BESPAREN VAN WATER UIT DE KRAAN

Draai de hoofdkraan een slagje dichter, zo komt er per minuut minder water uit de kraan, wat je eigenlijk zelf niet eens merkt.
Zorg dat de kraan niet lekt. Keramische kranen lekken bijna niet ten opzichte van kranen met leertjes.
Installeer een doorstroombegrenzer, een schuimstraalmondstuk, een perlator of een straalregelaar, het enige dat je merkt, is dat je glas minder snel volstroomt.
Neem een éénhendelmengkraan die kun je met een tik uitzetten, een draaiknopkraan duurt langer om te sluiten.

BESPAARTIPS WATER BIJ KOKEN

Voedsel uit de vriezer niet onder heet water ontdooien, maar in de koelkast of magnetron.
Groenten en fruit was je in een teiltje, niet onder stromend water. Dit groentenafwaswater kun je hergebruiken.
Neem de kleinste pan voor je groente. Kook met slechts een bodempje water, zo heb je minder vitamineverlies. Houd het deksel op de pan. Vitaminerijk groentenat kun je gebruiken voor sauzen en soepen.
Aardappel- en eierkookwater kun je hergebruiken.

TIPS VOOR HET BESPAREN VAN WATER BIJ HET AFWASSEN

Gebruik weinig servies. Neem niet voor iedere koffie een nieuw kopje. Ontbijtbordjes reinig je met een tissue.
Voor je met de hand afwast, spaar zoveel mogelijk vaat op. Was 1x per dag af of liever om de dag.
Spoel de vaat niet vooraf, maar neem het af met een tissue. Als afvegen niet voldoet, laat het servies of pannen weken. Hergebruik dit water.
Was altijd af in een bak, niet onder stromend water. Hoe kleiner je spoelbak, hoe beter en doe hem maar halfvol of leg er een groot voorwerp in of gebruik een teiltje.
Vang koud water, dat voorafgaat aan heet water uit de kraan, op in grote pannen voor hergebruik. Spoel gewassen vaat niet na.
Gebruik je meer dan 10liter water voor de handafwas? Dan is een moderne vaatwasser zuiniger. Veeg borden af voor ze in de vaatwasser gaan. Laad de vaatwasser zo vol mogelijk en neem het kortste programma, dat volstaat.

DRINKEN

Meet water voor de waterkoker af, zodoende gooi je niets weg.
Vul niet telkens een glas drinkwater, zet één fles drinkwater klaar in de koelkast.

WATER BESPAARTIPS HERGEBRUIK

Water waarin servies geweekt heeft, geef je aan buitenplanten en kokendheet eier- of aardappelkookwater doodt onkruid. Afwaswater van groente is goed voor kamerplanten.
Koud water dat voorafgaat aan heet water uit de kraan, gebruik je om aardappels te koken.

Zo bespaar je tientallen liters water per dag!

Previous «
Next »