Zelf keukenmessen slijpen

  • Keuken
  • december 11, 2016
  • Comments Off

De meeste thuiskoks moeten hun messen ten minste twee keer per jaar slijpen. Zelf keukenmessen slijpen is een kunst en vraagt enige vaardigheid.

Keukenmessen slijpen met elektrische slijper

Een kwaliteitsvolle elektrische slijper zou een optie kunnen zijn, maar is om diverse redenen toch af te raden bij het zelf keukenmessen slijpen.
Een elektrische slijpmachine draait zo snel en zo hard dat jouw mes al na een paar slijpbeurten een paar centimeter smaller kan geworden zijn.
Door het wegnemen van zoveel metaal is het mes helemaal uit balans en na een paar slijpbeurten eigenlijk niet meer geschikt om veilig mee te werken.
De methode raden we alleen maar aan voor mensen die voldoende budget hebben om hun dure messen regelmatig te vervangen.

Keukenmessen slijpen met een “steen”

Het gebruik van een slijpsteen is veruit de beste methode. Het verwijdert heel wat minder staal van uw mes en je kunt het zo scherp slijpen dat je in staat moet zijn om er, in één beweging het haar van je armen, mee te verwijderen.
Door het zelf slijpen van jouw messen creëer je ook meer respect voor het waardevolle materiaal en ontstaat er een soort band tussen het mes en de gebruiker.
Een goede slijpsteen werkt perfect in combinatie met van water. Bij de aankoop moet je op zoek gaan naar een voldoende grote steen die ongeveer 6 cm breed en 20 cm lang is, en de dikte heeft van een duim. Het principe is hetzelfde als bij schuurpapier, slijpstenen hebben ook een verschillende korrelmaat die varieert van 100 tot 10000. Hoe lager het getal, hoe grover de korrel en hoe meer materiaal er van je mes zal weg geslepen worden.
Het is handig als je een kit kan aanschaffen waarin zowel een steen met een mediumkorreldikte (bv.800), één met een fijne korrel (minstens 2000) en voor de meer professionele afwerking een ultra fijne korrel (vanaf 8000)

keukenmessen slijpen

Voorbereiding voor het slijpen

Het is essentieel dat je de stenen ten minste 45 minuten vóór het gebruik ondergedompeld worden in water. Als de poreuze stenen niet volledig verzadigd zijn zullen ze uitdrogen tijden het slijpen en zo meer bramen veroorzaken tijdens het keukenmessen slijpen.

Werk veilig

Plaats uw steen op een handdoek die op uw werkblad ligt, of beter nog op een snijplank. Zorg ervoor dat er steeds water in de buurt is zodanig dat je de steen constant vochtig kan houden tijdens het slijpen.

Werk eerst 1 zijde eerst volledig af

Plaats de hiel – deel het dichtst bij de handgreep – van het mes op de uiterste rand van de steen in een hoek van 15 tot 20 graden. Sleep met een gelijkmatige druk langzaam over de steen zodanig dat het contactpunt met de steen zich verplaatst naar de punt van het mes. Tracht zoveel mogelijk de hoek te bewaren terwijl je het mes met een stevige druk soepel over de steen laat glijden.
Je zult deze beweging 30- 40 maal moeten herhalen voordat het mes scherp aanvoelt. Aan de andere kant van het mes zal zich geleidelijk een kleine braam ontwikkelen. Hoe fijner de korrel, hoe kleiner de braam zal zijn. Maar eens die er is, is het moment gekomen om met de andere kant van het mes dezelfde bewerking uit te voeren. Je zult de beweging ongeveer hetzelfde aantal keren moeten uitvoeren om de gevormde braam weg te werken. Op dat moment zou je mes helemaal scherp moeten zijn en is het tijd voor een test.

Een test

Bij het testen kun je eventueel gebruik maken van een stuk krantenpapier. Probeer met het mes het papier met 1 slag doormidden te snijden. Als deze test lukt, heb je al een redelijke garantie dat jij je werk goed hebt uitgevoerd. De beste, en ultieme,test is die op een stuk ui of tomaat. Als je zonder enige druk je mes door de ui of de tomaat kan laten glijden en je zo heel fijne schijfjes kan produceren is je mes vlijmscherp. Hou er wel rekening mee dat het slijpen met een steen enige oefening zal vragen alvorens je het helemaal onder de knie hebt. Maar….oefening baart kunst.

Previous «
Next »