Vlees bereiden in de grillpan of contactgrill

  • Keuken
  • september 29, 2017
  • Comments Off

Het vraagstuk van de grill: grillpan of contactgrill?

Het is een vraag die wel al eens vaker de kop opsteekt bij liefhebbers van grillen. Kan je het beste een grillpan of een contactgrill kopen? De waarheid is dat er geen eenvoudig antwoord op die vraag bestaat. Alles hangt af van de ruimte in de keuken, wat type eten je het liefste op de grill legt en ga zo nog maar even door. Hoog tijd dus om even dieper in te gaan op vlees bereiden in de grillpan en vlees bereiden met een contact grill!

Het verschil tussen beiden

Grillen voegt een unieke smaak toe aan het eten en je hebt er bovendien geen boter of vet voor nodig. Wat je wel nodig hebt is een oppervlak om het voedsel op te leggen. De grillpan voorziet dat in de vorm van een echte pan en hoort ook gebruikt te worden als een echte pan. De contactgrill is een electrisch apparaat dat werkt met een gloeispiraal waar grillplaten boven gemonteerd zijn. Een grillpan kan je in de oven gebruiken wat niet mogelijk is tijdens het vlees bereiden met een contact grill. Die laatste kan dan weer wel als een barbecue gebruikt worden. Ten slotte spreekt het ook voor zich dat het opbergen van een grillpan een stuk minder ruimte inneemt.

Wat is de beste keuze voor jou?

Er zijn een aantal duidelijke redenen waarom je voor één van beide apparaten zou kiezen. Als je graag buiten eten klaar maakt, maar geen barbecue hebt dan is de contactgrill de ideale keuze. Deze valt zowel binnen als buiten te gebruiken en kan perfect doubleren als barbecue. Een duidelijke meerwaarde. Leuk is ook dat er meer opties zijn dan enkel vlees bereiden met een contact grill. Wat dacht je van heerlijk krokante panini broodjes en soortgelijke zaken? Een laatste praktische keuze is er puur eentje qua opbergruimte. Een grillpan neemt niet meer plek in dan een gewone pan. Een contactgrill is echter wel een vrij groot apparaat en niet iedereen heeft trek in puzzelen om het weg te krijgen.

Het favoriete gerecht

Wat ook nog een doorslaggevende factor kan zijn: wat type vlees of vis eet je eigenlijk graag? Vlees bereiden in de grillpan heeft soms een meerwaarde tegenover vlees bereiden met de contact grill door de mogelijkheid het vlees in de oven te zetten. Een goed gegrilde lamsrack hoort bijvoorbeeld bij een grillpan. Een perfect gegaard stuk vis? Ook dan kies je beter voor een grillpan om het lekker te laten doorgaren. Dezelfde redenering dient gemaakt te worden voor een sappig stukje biefstuk. Gaar je liever aan een hoger tempo jouw vlees of eten aan twee kanten tegelijk? Dan is vlees bereiden met een contact grill ideaal. Je hoeft het niet om te draaien en dat betekent dus minder werk voor jou! Bovendien is dit apparaat ook meer geschikt voor het grillen van groenten, tosti’s en panini’s. De ideale combinatie? Schaf ze gewoon beiden aan!

Previous «
Next »