Een zwevende plank voor in de keuken

  • Keuken
  • september 28, 2017
  • Comments Off

De zwevende plank heeft een ophanging die in de plank verhuld ligt. Omdat je de bevestiging niet ziet lijkt de plank te zweven. Dit ziet er netjes en luxe uit. Zwevende planken zijn er in allerlei soorten en maten, en kunnen voor veel toepassingen worden ingezet. In dit artikel gaan we in op een zwevende plank voor in de keuken. Kun je de installatie van een zwevende plank zelf doen? Hoe bevestig je een zwevende plank? Kun je ze zelf maken, of moet je daarvoor een interieurbouwer in de arm nemen?

Zelf doen of laten doen?

Bij een zwevende plank voor in de keuken komt de bevestiging heel precies. De draagkracht van een keukenplank is namelijk erg belangrijk: je wilt niet dat de plank het binnen een paar weken begeeft. Dat gezegd hebbende, is het niet nodig een interieurbouwer of aannemer langs te laten komen. Als je eerder succesvol een plankje hebt opgehangen, lukt een zwevende plank zeker ook.

Bevestiging van een zwevende plank

Een zwevende plank maakt gebruik van een zogenaamde blinde bevestiging. De bevestiging is in de plank weggewerkt, waardoor deze niet zichtbaar is. Door deze wegwerking is de installatie van een zwevende plank soms ingewikkelder dan die van een normale plank. De bevestiging vereist een klein beetje vakmanschap; maar met een beetje geduld kan iedereen netjes een zwevende plank ophangen. Bij de bevestiging moet je vooral opletten dat je heel precies meet, omdat een rechte bevestiging de stevigheid van de bevestiging waarborgt. Wanneer de schroeven niet juist in de bevestiging vallen, neemt de draagkracht van de plank direct af. Meten is weten, en zeker weten is twee keer meten. Controleer dus ieder afgetekend boorgat twee keer, voordat je gaat boren.
Er zijn verschillende bevestigingen. De meeste werken met twee simpele pluggen, waarin je draagschroeven plaatst. Hier schuif je vervolgens de plank voerheen Het is dan belangrijk dat deze precies aansluiten op de gaten in de plank: de afstand tussen beide moet dus exact kloppen. Sommige ophangingen verzinken de wandschroeven, door metalen plaatjes op de achterkant van de plank. Deze plaatjes schuif je op de schroeven. Enkele systemen werken met draagarmen aan de zijkant van de plank: je hangt dan eerst deze armen op en schuift de plank daar tussen.

Kopen of zelf maken?

Er zijn tal van zwevende planken kant en klaar te koop. Je koopt dan een plank in combinatie met de bevestiging. Per plank verschilt de bevestiging. Maar je kunt ook gemakkelijk zelf een zwevende plank maken. Je moet dan wel het ophangingssysteem los aanschaffen, bijvoorbeeld de blinde plankdragers van B!organized. Je zaagt een plank in de juiste maat. Bepaal de juiste hoogte en teken deze op de muur af met een waterpas. Vervolgens bepaal je het midden van de plank en tekent dit af. Teken twee kruisjes af op ongeveer 10-15 cm van de uiteindes. Boor hier twee haakse gaten, zo lang als de plankdragers. Hierna teken je deze twee punten af op de muur. Boor hier twee gaten en plaats de pluggen van het ophangingssysteem. Draai hier vervolgens de schroefstiften in. Plaats de draagarmen en schuif de plank erover.

Previous «
Next »