Licht in een keuken is bepalend voor de woonbeleving

  • Keuken
  • juni 8, 2017
  • Comments Off

De verlichting in de keuken is mede bepalend voor de woonbeleving. Het licht in de keuken moet in orde zijn. Er wordt veel gewerkt en je voelt je prettiger bij goed licht. Wat voor soort licht je in de keuken nodig hebt, is afhankelijk van wat je eventueel in de keuken aan het doen bent. Bij de inrichting van een keuken zal je niet op de eerste plaats denken aan de verlichting. Toch is het verstandig om al in een vroeg stadium te gaan bedenken welke lichtbronnen je in een keuken wilt hebben. Door goede keuzes te maken, kun je de keuken de juiste sfeer geven.

De functionaliteit van een keuken

In een keuken wordt gekookt, maar ook andere werkzaamheden kunnen er verricht worden. Indien je in je huis een open keuken hebt, is het belangrijk dat de keuken ook bij de inrichting van de woonkamer past. Het is mogelijk, wanneer je een grote keuken hebt, dat je daar aan de eettafel eet. Ook kan je er tijdens de ochtend ontbijten. Je moet dus vooraf bij de inrichting van de keuken stilstaan bij het feit waarvoor je de keuken gebruikt.

Soorten verlichting

In bijna iedere keuken heb je minimaal twee soorten licht nodig. De werkverlichting boven het aanrecht en de sfeerverlichting. Indien er een eettafel in staat, heb je boven de tafel ook een extra lamp nodig. In een keuken is de werkverlichting de belangrijkste. Hij moet voldoende licht geven om te kunnen koken maar ook om bijvoorbeeld met scherpe messen de groeten te snijden. Een goede verlichting heb je dus hier nodig voor de veiligheid. In de meeste afzuigkappen zit ook extra verlichting. Je moet niet zelf een schaduw veroorzaken als je aan het aanrecht staat. Dat zal gebeuren als je alleen een verlichting achter je rug zou hebben.

Basisverlichting

Ook een basisverlichting is belangrijk. De plaats waar deze verlichting komt te hangen is minder van belang. Je zou een serie spotjes in het plafond kunnen maken of in het midden van het vertrek een grote lamp.

Daglicht

Probeer altijd te zorgen dat je zoveel mogelijk daglicht binnenkrijgt.

Licht in de kastjes

Deze verlichting is gemakkelijk als je voorwerpen uit de kastjes moet halen. Het licht moet vanzelf uitgaan als het kastje wordt gesloten.

Previous «
Next »