Deze 6 kruiden mogen niet in je keuken ontbreken

  • Joey
  • februari 10, 2021
  • Comments Off
belangrijke kruiden in de keuken

Peper en zout heeft vrijwel iedereen in de keuken staan. Echter zijn er nog veel meer smaakmakers onmisbaar in de keuken. In dit artikel zetten we zes onmisbare kruiden op een rijtje! Naast dat deze kruiden ontzettend lekker zijn, werken ze ook nog tegen bepaalde klachten. Mooi meegenomen, niet? Goed om te weten is dat je kruiden in twee varianten kunt kopen: in gedroogde vorm zodat je ze lang kunt bewaren of lekker vers. Wij geven de voorkeur aan verse kruiden omdat de smaken dan een stuk sterker zijn!

1. Onmisbare kruiden keuken: basilicum

Basilicum is wellicht, na peper en zout, één van de meest gebruikte kruiden. Het wordt in veel gerechten gebruikt. Vooral in de Italiaanse keuken is basilicum onmisbaar. Denk aan pasta’s, pizza’s en salades. Omdat basilicum zoet smaakt, is deze kruid goed te combineren met tomaten. Basilicum is ook nog eens gezond want het is ontstekingsremmend en het is goed voor de spijsvertering.

2. Bieslook

Chinezen gebruiken bieslook al eeuwenlang als kruid in de keuken. Inmiddels is deze kruid ook in de Nederlandse keuken onmisbaar. Bieslook heeft ongeveer dezelfde smaak als een ui en is daardoor heerlijk in salades. Bovendien werkt dit kruid laxerend, bevordert het de eetlust en is het vochtafdrijvend.

3. Dille

Ben je een visliefhebber? Dan mag dille niet in je keuken ontbreken. Dit kruid is namelijk heerlijk met vis! Daarom is dille ook één van de meest gebruikte kruiden in de Scandinavische keuken. Eet je liever vlees, kip en kaas? Ook hierbij is dille heel lekker! Naast dat dille een lekkere smaakmaker is, is deze kruid ook heel gezond. Zo is dille rijk aan vitamine C, vermindert het hoesten, bevordert het de nachtrust en werkt het stimulerend bij borstvoeding.

4. Koriander

Koriander is één van de oudste kruiden in de keuken. Dit kruid wordt vooral in de Griekse, Indiase en Thaise keuken gebruikt. Zo is koriander heerlijk bij salades, sauzen en stoofpotten. Koriander is ook goed voor de spijsvertering: het voorkomt een opgeblazen gevoel, vermindert branderigheid van de maag en bevordert de eetlust. En alsof dat nog niet genoeg is, is koriander ook goed bij verkoudheid, griep en stress. Kortom: een onmisbaar kruid in de keuken!

5. Oregano

Oregano is heel sterk van smaak en moet beperkt gebruikt worden. Dit kruid is vooral populair in Griekse en Italiaanse gerechten. Oregano past heerlijk bij aardappelgerechten, gebraden groenten en tomatenschotels. Daarnaast heeft dit kruid een ontsmettende en pijnstillende werking. Goed meegenomen!

6. Peterselie

Last but not least: ook peterselie mag niet in je keuken ontbreken. Deze kruid is niet alleen ideaal om gerechten te versieren. Het is ook heel lekker in soepen, kip, vis en kruidenboter. Heb je last van een knoflookadem? Door op een peterselieblad te kauwen, heb je snel weer een frisse adem! Bovendien bevat peterselie veel vitamines waaronder vitamine A en C. Ook een onmisbaar kruid voor in je keuken dus!

Zo, deze zes kruiden mogen niet in je keuken ontbreken. Natuurlijk zijn er nog veel meer kruiden zoals tijm, rozemarijn en munt. Ook dat zijn allemaal fijne kruiden waar je heerlijke gerechten mee kunt maken! 

Om je nog meer te inspireren, hebben we hieronder een aantal boeken over keukenkruiden op een rijtje gezet. Leuk om te lezen en om daarna zelf mee aan de slag te gaan! 

Previous «
Next »