Als je overweegt je keuken te renoveren, overweeg dan om de vloer te veranderen om een ge-update en afgewerkte look te creëren. Wat jouw stijl of budget ook is, vloeren kunnen een kamer maken of breken, dus ook de keuken. Een nieuwe vloer kan nodig zijn als je van plan bent de indeling te veranderen of muren te. Wat is een beter moment om de vloer te veranderen dan wanneer u al aan het werk bent? Misschien is jouw keuken vloer gewoon verouderd en wil je hem weer de 21e eeuw in trekken. Geen nood, want hieronder helpen we je hierbij. Zo keken wij bij experts als Floorhouse Aartselaar om jou de beste tips te geven voor je nieuwe keuken vloer!
Houten vloeren zijn tijdloos en klassiek
Een houten vloer in de keuken blijft ongelofelijk mooi en erg passend! We raden hardhout aan zoals eiken, esdoorn of kersen. Zachtere houtsoorten zoals grenen en bamboe kunnen deuken door gevallen voorwerpen veroorzaken.
Voordelen: Houten vloeren zijn een zachter oppervlak dat beter aanvoelt dan tegels. Zachtere vloeren zijn ook veiliger voor jonge kinderen. Hout voegt een warme uitstraling toe en past goed bij geverfde kasten. Hout kan na verloop van tijd worden gerepareerd en opnieuw worden afgewerkt. Bij goed onderhoud kunnen houten vloeren honderden jaren meegaan.
Nadelen: Wees voorzichtig om langdurige blootstelling aan water te vermijden. Lekkages of morsen kunnen houten vloeren beschadigen. Hout kan vlekken krijgen als het wordt blootgesteld aan water of een hoge luchtvochtigheid van boven of onder. Hout is geen goede keuze om boven vochtige kruipruimtes of vloerverwarming te installeren. Ook kunnen huisdieren krassen op de houtafwerking.
Een keukenvloer van natuursteen
Keramiek, porselein en terracotta tegels lijken verrassend veel op elkaar. Alle zijn gebakken klei, meestal met een laag glazuur daarover heen. Porselein is hoog gebakken en gemaakt van een speciale klei waardoor het de sterkste keuze is… maar wel moeilijker om mee te werken. Terra Cotta is een klei die bekend staat om zijn roodoranje kleur. Alle tegels zijn poreus, tenzij ze geglazuurd zijn.
Voordelen: Als je wilt dat je vloer er over tien jaar hetzelfde uitziet als op de eerste dag, kies dan voor een tegel. Het glazuur is zo sterk dat het niet kan vlekken en je hoeft het niet opnieuw te bewerken. Keramische tegels kunnen budgetvriendelijk zijn, maar dikkere tegels die vele jaren meegaan, zijn duurder. Moderne tegels zijn verkrijgbaar in grote maten met dunnere voeglijnen en kunnen worden geglazuurd om eruit te zien als hout, steen of beton.
Nadelen: Een tegel is gemakkelijker te beschadigen en moeilijker te repareren dan andere vloeren. Keramische tegels kunnen gemakkelijker barsten of afbrokkelen dan de andere genoemde opties. Keramiek heeft een andere kleur onder het glazuur, dus beschadigingen zijn erg opvallend. Hoewel de tegel weinig onderhoud behoeft, is voegmiddel gevoelig voor vuil en vlekken. Het moet jaarlijks opnieuw worden bewerkt.
Andere natuursteen tegels
Naast bovengenoemde tegelvloeren zijn er ook nog andere tegels zoals leisteen, kalksteen, marmer en graniet… en deze zijn er in vele maten en kleuren. De meeste stenen hebben prachtige patronen en texturen.
Voordelen: Natuursteen is niet geglazuurd en heeft overal dezelfde kleur. Dus beschadigingen en krassen zijn minder opvallend dan bij keramiek. Graniet en leisteen zijn dichter en minder poreus dan kalksteen en marmer. Stenen tegels zijn sterker dan keramiek en kunnen honderden jaren meegaan.
Nadelen: Zelfs dichte stenen zoals graniet en leisteen kunnen vlekken veroorzaken. Vlekken en slijtage kunnen er goed uitzien als je van een patina houdt, maar als je een schonere, nieuwer uitziende vloer wilt, plan dan om deze elke 1-2 jaar opnieuw af te dichten. Steen kan niet worden geschuurd of opnieuw worden afgewerkt.