De keuken poetsen in 7 stappen

  • Vanessa
  • juli 17, 2020
  • Comments Off
keuken poetsen

De keuken poetsen, zie jij er soms ook zo tegenop? Eigenlijk is dat voor niets nodig want het poetsen van je keuken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Deze zeven stappen helpen je om in een handomdraai je favoriete kookplaats om te toveren tot een frisse, schone ruimte. Om het niet te moeilijk te maken, focussen we ons dit keer op de buitenkant van je keuken. Oh, en om het poetsen van je keuken nog iets leuker te maken, kan je alvast een tof muziekje opzetten. Hier gaan we!

1. De keuken poetsen: het aanrecht

Je aanrecht maak je waarschijnlijk regelmatig schoon. Het is dan ook de plaats waar je alle groenten snijdt of de vuile borden even aan de kant zet. Vandaag is het een goed idee om echt eens alles weg te halen van je aanrecht. Denk aan je magnetron, een tosti apparaat dat je maar niet in de kast gezet krijgt of kleine keukenspullen. Maak het oppervlak volledig vrij om goed te kunnen poetsen. 


Neem een schone vaatdoek of spons, en maak een sopje van warm water en afwasmiddel. Hiermee haal je makkelijk alle vetvlekken van het aanrecht. Let wel op bij een granieten of natuurstenen oppervlak. Hiervoor moet je een pH-neutraal schoonmaakmiddel kiezen. Gebruik dan zeker geen schoonmaakazijn en verdun allesreinigers.

2. Gootsteen poetsen

De gootsteen schoonmaken: de kans is groot dat je dit geen leuk klusje vindt. Maar eigenlijk is het niet zo erg als je denkt, mits je de juiste producten gebruikt. Hoe kan je de gootsteen weer laten blinken? Zet hem een uurtje onder water met een scheutje allesreiniger of schoonmaakazijn. Vervolgens kan je de gootsteen opblinken met een vloeibaar schuurmiddel. En ziezo, je hebt weer een glimmende gootsteen!

3. Keukenkraan poetsen

Wist je dat kranen, naast vaatdoeken, toetsenborden en afstandsbedieningen, de meest onhygiënische objecten in huis zijn? Het is dus zeer belangrijk dat je deze goed poetst! Hoe maak je de keukenkraan schoon? Je kunt een oude tandenborstel gebruiken om alle vuile randjes rond de kraan weg te schrobben. Gebruik heet water en een doek met een beetje allesreiniger om de kraan eerst af te nemen. Niet zo leuk, maar daarna ben je nog zo blij met je blinkende keukenkraan!

4. Fornuis poetsen

De kookplaten van je fornuis maak je best iedere keer na het koken schoon. Als je toch nog oude of moeilijke vlekken hebt, dan kan je soda, afwasmiddel of een ontvettend schoonmaakmiddel gebruiken. Heb je een keramische plaat of inductie? Gebruik dan geen schuurmiddel of schuurspons. 

5. Afzuigkap poetsen

Als we denken aan de keuken poetsen, dan hoort daar ook de afzuigkap bij. Hoe afzuigkap schoonmaken? Vervang indien nodig de filter. Neem je afzuigkap af met een sopje van heet water en afwasmiddel. Als je een roestvrijstalen afzuigkap hebt, dan kan je ook schoonmaken met olie. Wrijf met een stuk keukenpapier een drupje olijf- of zonnebloemolie uit over de kap. Wrijf het vervolgens nog eens goed uit met een schoon stuk keukenpapier, anders trek je juist nog meer stof aan. 

6. Keukenkasten poetsen

Je hebt het wellicht al door: je kunt vrijwel de hele keuken poetsen met een sopje warm water en afwasmiddel of allesreiniger. Zo ook de keukenkasten! Op zich is het poetsen van de keukenkasten zo gedaan. Het enige wat een beetje lastig is, zijn de handgrepen. Focus daar nu even extra op want het krioelt er van de bacteriën.

7. Keukenvloer poetsen

Tenslotte moet de keukenvloer nog gepoetst worden. Je gebruikt hiervoor best heet water en een microvezeldweil. Als je vloer echt vettig of plakkerig is, dan kan je ook kiezen voor een ontvettend schoonmaakmiddel. Let ook zeker op de hoekjes en kantjes aan de onderkant van je keukenkasten.

Zo, je keuken is gepoetst! Het lijkt een flink klusje, maar eens je bovenstaande routine onder de knie hebt is het sneller gebeurd dan je denkt. Zeker als je ondertussen naar je favoriete muziek luistert. En als je keuken helemaal fris en schoon is, dan zal je heel blij zijn dat je het hebt gedaan! 

Previous «
Next »