3 tips voor het verven van de keuken

  • Keuken
  • juli 17, 2020
  • Comments Off
keuken verven

Veel woningen hebben nog een keuken die uit een ander tijdperk lijkt te dateren. Wanneer je een nieuwe woning koopt, lijkt het alsof je meteen alles moet uitbreken en een nieuwe keuken moet steken. Zonde want een goede eikenhouten keuken gaat decennialang mee en vaak volstaat het om de keuken te verven. Heel moeilijk is dat bovendien niet, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Deze tips helpen je om de keuken op een correcte manier te verven.

# 1. Een grondige schrobbeurt

De keuken krijgt voortdurend te maken met verdampende vetten en oliën en zelfs de beste dampkap kan niet voorkomen dat er zich minstens een beetje vet aan de oppervlakken hecht. Het is onmogelijk om te verven op hevig verontreinigde oppervlakken zoals in de keuken. Begin daarom altijd eerst met een goede boenbeurt. Gebruik een krachtige ontvetter en schuur de ondergrond goed op.

Wil je je eikenhouten kastjes verven? Dan moet je de geverniste eikenhouten kasten opschuren met korrel 220 en een elastoprimaan-grondlaag aanbrengen. Op die manier voorkom je het doorbloeden van een aantal stoffen die zich in het eikenhout bevinden. Het gebruik van een krasvaste lakverf op waterbasis is aangeraden.

# 2. Kies de juiste verf voor in de keuken

De juiste verf kiezen behelst twee vragen. In de eerste plaats moet je je afvragen welke kleur in de keuken past. Hierin kan je je eigen voorkeuren volgen, maar volgens interieurexperts zijn er toch een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden. In een open keuken met een eetruimte is het bijvoorbeeld aanbevolen om warme kleuren te gebruiken, terwijl neutrale kleuren beter staan in een grotere keuken. In dat laatste geval moet je dan wel met een aantal accentkleuren werken. Is de keuken louter functioneel? Dan zijn koude kleurtinten een beter idee.

Ten tweede moet je de juiste verfsoort kiezen. Een muurverf met een gemiddelde tot hoge glans is aanbevolen omdat dit makkelijker te reinigen is. De Trimetal Permacryl Pu Semi-Brilliant is wat ons betreft een aanrader. Het is een halfglanzende Trimetal verf die sneldrogend en krasvast is. Ook hier is het belangrijk om de ondergrond eerst schoon, droog en vetvrij te maken.

Voor de keukenkasten is een solventgedragen lakverf interessanter. Solventgedragen lakverven zijn eenvoudiger te onderhouden, krasvast en resistent en daardoor beter geschikt voor keukens waar het er toch al eens heftig aan toe kan gaan. Voor het verven van tegels heb je natuurlijk weer andere verf nodig.

# 3. Overweeg eens magneetverf in de keuken

Als er een plek in de woning is waar we dagelijks komen, is het wel de keuken. We zijn altijd wel eens op zoek naar wat eten en in het andere geval kunnen we wel een slok gebruiken. Net daarom is magneetverf hier een goed idee. Je hangt er meteen de boodschappenlijstjes of allerlei kattenbelletjes op. Magneetverf is volledig afwasbaar, slijtvast en krasvast en verkrijgbaar in vrijwel alle donkere kleuren. Later kan je de magneetverf zelfs nog oververven. Ook keukentegels kan je overigens met magneetverf oververven, maar je zal wel altijd verschillende lagen moeten aanbrengen.

Previous «
Next »