Deze 6 dingen kan je beter met de hand afwassen

  • Vanessa
  • juni 9, 2021
  • Comments Off
met de hand afwassen

De vaatwasser is een geweldige uitvinding. Eenmaal je een vaatwasser in huis hebt, kan je nooit meer zonder. Wat een gemak is dat! Echter zijn er een aantal keukenspullen die je er uit zorg voor het materiaal beter niet in stopt. Na enkele vaatwasbeurten kan bepaald keukengerei, afhankelijk van het materiaal, verkleuren, roesten of er verwrongen uitzien. Deze zes dingen kan je beter met de hand afwassen!

1. Vintage borden en zilver bestek met de hand afwassen

Vintage borden en zilver bestek zijn ontzettend mooi en helemaal terug van weggeweest. Het enige nadeel is dat het fragiele goud randje op de borden en het sterke zilver een paar rondjes in de vaatwasser niet overleven. Je reinigt oma’s bestek dus ook het beste op grootmoeders wijze! In dit artikel kan je er alles over lezen: zilver bestek bewaren en poetsen. Je kunt deze tips ook perfect toepassen voor je vintage borden.

2. Houten spatels en lepels afwassen

In principe hoort alle houten keukenmateriaal niet thuis in de vaatwasser, dus ook je houten lepels en spatels niet. De hitte zorgt er namelijk voor dat het hout dof, kromgetrokken of versplinterd wordt. Beter niet doen dus!

3. Raspen en vergieten 

De vaatwasser mag dan wel een krachtig apparaat zijn, maar de kans dat hij vrijwel alle piepkleine gaatjes van je knoflookpers, kaasrasp of het pastavergiet reinigt, is wel heel klein. Als je deze keukenspullen toch in de vaatwasser stopt, spoel alles dan eerst goed af onder de kraan.

Raspen en vergieten afwassen

4. Je favoriete keukenmessen

Ook je favoriete keukenmessen waarmee je alles haarfijn snijdt, kan je beter met de hand afwassen als je ze langer scherp wilt houden. Daarnaast is het ook een stuk veiliger om direct de gebruikte messen te reinigen en veilig terug op z’n plek te leggen. Een ongeluk is immers snel gebeurd!

5. Aluminium en koper

Sommige aluminium keukenspullen mogen dan wel vaatwasserbestendig zijn, maar andere verkleuren al heel snel door de hitte. Daarom was je ze voor de zekerheid beter met de hand af. Dat geldt overigens ook voor je koperen keukenspullen. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!

6. Plastic keukenspullen

Tenslotte moet je ook opletten met plastic keukenspullen. Vooral keukengerei uit dun plastic kan er na een rondje in de vaatwasser helemaal anders uitzien dan voordien. Denk bijvoorbeeld aan een plastic dekseltje dat plots niet meer past na een vaatwasbeurt omdat het gekruld of vervormd is. Je kunt dit makkelijk voorkomen door plastic keukengerei met de hand af te wassen. 

Plastic keukenspullen afwassen

Zo, deze zes dingen kan je beter met de hand afwassen. Je andere keukenspullen mag je gerust in de vaatwasser stoppen. Twijfel je? Dan geef je de spullen best een handwas, daar kan je namelijk nooit iets verkeerd mee doen!

Previous «
Next »