Keukenmessen onderhouden: 4 tips op een rijtje

  • Vanessa
  • juli 3, 2020
  • Comments Off
Keukenmessen onderhouden

Een hobbykok zweert bij keukenmessen van de beste kwaliteit. Maar ook mensen zoals jij en ik hebben er baat bij om onze messen op de juiste manier te gebruiken. Om ze schoon te maken, scherp te houden en zorgvuldig op te bergen. Als we onze messen goed onderhouden, blijven ze optimaal hun werk doen en daar draait het tenslotte om. Hoe keukenmessen onderhouden? Wij zetten vier tips op een rijtje!

1. Keukenmessen onderhouden: het juiste mes gebruiken

Je hebt waarschijnlijk verschillende messen in je schuif liggen of in je messenblok staan, maar gebruik jij wel het juiste mes? Zo heeft je broodmes een lang lemmet met karteltjes en is het enkel bedoeld om brood of andere zachte dingen mee te snijden. Terwijl het mes voor je groenten meestal minder groot is en een klein lemmet heeft. Naast deze messen bestaan er nog speciale schilmesjes, een vleesmes enzoverder. Misschien heb je wel een echt koksmes in huis? Om lang van je messen te genieten is het belangrijk dat ze je voor het juiste doeleinde gebruikt. 

2. Onderhoud keukenmessen: messen met de hand afwassen

Dat een vaatwasser ontzettend handig is, daar zijn we het allemaal over eens. Een vaatwasmachine is prima voor borden, glazen en mokken, maar minder voor je keukenmessen. Deze messen houden namelijk niet van de agressieve chemicaliën in de afwasblokjes. Was ze liever met de hand want dan gaan ze veel langer mee! Heb je écht geen tijd en moeten ze voor een keer toch in de vaatwasser? Leg ze dan apart zodat ze de rest van je vaat niet beschadigen. Liefst in de bovenste lade want daar is het minder warm.

Heb je keukenmessen met een houten greep onderaan? Die hebben wat extra aandacht nodig. Door het hout regelmatig in te oliën met bijenwas of lijnzaadolie zorg je ervoor dat het mooi en stevig blijft!

3. Keukenmessen opbergen

Bij het onderhouden van keukenmessen is het ook belangrijk dat je ze op de juiste manier opbergt. En dan bedoelen we niet de keukenlade. Scherpe messen in een keukenlade bewaren is gevaarlijk voor jezelf en eventueel ook voor je kinderen. Daarnaast zorgt het botsen van de messen in de lade voor slijtage. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door ze in een messenblok te bewaren of aan een magneetstrip aan de muur te bevestigen. Op die manier is je keukenmessen onderhouden makkelijk én veilig!

4. Zelf keukenmessen slijpen

Je verwacht het wellicht niet, maar een bot mes is eigenlijk een stuk gevaarlijker dan een scherp mes. Doordat je meer druk uitoefent, loop je ook meer risico om uit te schuiven en jezelf te verwonden. Wanneer is het tijd om je messen te slijpen? Onze tip is met een simpele tomatentest! Neem een rijpe tomaat en probeer er zachtjes in te snijden met je mes. Als je makkelijk een snede kunt maken in het vel van de tomaat, dan is je mes nog scherp genoeg. Merk je dat je kracht moet zetten of dat de tomaat indeukt, dan is het hoog tijd om je mes te slijpen. Maar hoe doe je dat precies, zelf keukenmessen slijpen

Er zijn verschillende manieren mogelijk. Met een aanzetstaal slijp je het mes niet zozeer, maar werk je kleine oneffenheden weg. Dit is prima voor een onderhoud tussendoor. De makkelijkste manier om je mes zelf te slijpen is met een doortrekslijper. Dit kan eigenlijk niet fout gaan aangezien er maar één manier is om je mes erdoor te halen. Met een wetsteen krijg je je mes heel scherp, maar het vraagt wel wat oefening. Je kunt kiezen voor stenen met verschillende korrel of tweekleurige stenen die een fijne en een grove kant hebben. Wij vinden vooral de laatste erg handig omdat je dan met de ene kant kunt slijpen en met de andere kunt polieren. 

Zo, dit zijn vier tips om je keukenmessen te onderhouden. Wanneer je deze tips toepast, dan zullen je messen optimaal blijven snijden en zal je er veel langer plezier aan hebben!

Previous «
Next »