Zilver bestek bewaren en poetsen

  • Joey
  • mei 26, 2021
  • Comments Off
Zilver bestek bewaren

Zilver bestek kom je niet vaak meer tegen in de winkel, maar misschien heb je het van een familielid gekregen of in de kringloop gescoord. Zilver bestek ziet er prachtig uit! Het enige nadeel is dat het wat onderhoud nodig heeft en je het niet op eender welke plek mag bewaren. Hoe kan je zilver bestek bewaren en poetsen? Wij delen een aantal tips!

Zilver bestek bewaren

Allereerst is het bewaren van zilver bestek heel belangrijk. Dit ligt eigenlijk aan de basis van het onderhoud. Als je het bestek netjes bewaart, verkleurt het minder snel. Bewaar het bestek op een donkere, afgesloten plek. Leg het bij voorkeur in een besteklade met alleen zilver. Je bewaart het beter niet samen met aluminium of rvs. Op die manier kunnen er minder snel vlekken ontstaan. Wanneer je het verzilverd bestek slechts zelden gebruikt, kan je het in een zilverdoek bewaren.

Zilver poetsen met zilverpoets

De naam verklapt het eigenlijk al: zilverpoets is speciaal bedoeld voor het poetsen van zilver. Je kunt dit middel hier dus zeker voor gebruiken. Breng de zilverpoets aan op een schone doek en wrijf er vervolgens mee over het bestek. Zo krijgt het bestek zijn natuurlijke uitstraling terug en glanst het weer mooi!

Zilver poetsen

Bestek schoonmaken met azijn, soda en zout

Een andere mogelijkheid is om een badje met natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken waarin je het zilver kunt schoonmaken. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor als je geen zilverpoets in huis hebt. Zo ga je te werk! Kook flink wat water in een pan om bij het schoonmaken te gebruiken. Doe wat aluminiumfolie in een diepe ovenschaal. Op de folie strooi je een eetlepel baking soda, een eetlepel zout en een scheutje schoonmaakazijn. Dit roer je totdat de soda en het zout zijn opgelost. Hier giet je vervolgens heet water bij uit de pan, roer je nog even en daarna leg je het zilver bestek erin. 

Laat het ongeveer een kwartiertje liggen en draai het halverwege eens om. Ruik je een vreemde geur? Dat is normaal. De geur wordt veroorzaakt door de aanslag van het zilveren bestek dat oplost. Na een kwartier haal je het bestek eruit en spoel je het af met lauw water. Dep het bestek droog met een schone doek en dan ben je klaar! Deze manier van schoonmaken is een tikkeltje meer werk, maar dan heb je ook wat: je zilveren bestek is weer zo goed als nieuw!

Zilver bestek poetsen

Zilver bestek schoonmaken met tandpasta

Tenslotte kan je zilveren bestek schoonmaken met tandpasta. Ja, echt! Met witte tandpasta en een borsteltje kan je over het bestek gaan om zo weer een mooie glans tevoorschijn te halen. Dit is een snelle en handige manier als je bijvoorbeeld maar een paar zilveren lepeltjes wilt schoonmaken. Vergeet natuurlijk niet om de tandpasta goed weg te spoelen. Anders kan je binnenkort wel eens een vreemd smaakje proeven. Zodra de tandpasta is weggespoeld, kan je het bestek weer gebruiken!

Zo, dit zijn een aantal manieren om zilveren bestek te bewaren en te poetsen. Heb je al deze tips geprobeerd, maar krijgt je bestek zijn mooie glans niet meer terug? Dan kan je natuurlijk altijd nieuw zilver bestek kopen. Je kunt het bestek los kopen, maar ook als een complete bestekset bestellen! 

Previous «
Next »