Kiezen voor een open of gesloten keuken?

  • Keuken
  • november 9, 2018
  • Comments Off

Er zijn veel mogelijkheden bij het ontwerpen van een keuken. Zo heb je bijvoorbeeld rechte keukens, hoek keukens, U keukens, open keukens en nog vele andere keuzes. Een goed punt om te beginnen is de keuze tussen een open of gesloten keuken. Lees in dit artikel voor meer informatie over open en gesloten keukens.

Een open keuken

Een open keuken is een goede keuze voor mensen die graag een open gevoel willen in hun woning. Als je kiest voor een open keuken staat je keuken in dezelfde ruimte als je woonkamer, je maakt van twee ruimtes één grote ruimte. Een open keuken loopt over in de woonkamer, en is dus geen aparte ruimte. Hierdoor creëer je een open en grote ruimte, waarmee je je woning een ruimer en open gevoel geeft. Een groot voordeel van een open keuken is gezelligheid. Je creëert één grote en gezellige ruimte, je kan bijvoorbeeld nog steeds een gesprek voeren met je gasten terwijl je in keuken staat of de kinderen in de gaten houden. Als je kiest voor een open keuken is het ook erg interessant om een kookeiland te overwegen. Dit staat erg mooi en past goed bij het interieur voor een grote ruimte. Let er ook goed op dat er een samenhangend interieur moet zijn, de keuken en de woonkamer moeten dus een soortgelijke indeling hebben. Een nadeel van een open keuken zijn de geurtjes die zich verspreiden en blijven hangen. Ook merk je in de woonkamer meer van de herrie tijdens het koken en is de rommel in de keuken meer zichtbaar.

Een gesloten keuken

Heb je toch liever een aparte kamer voor de keuken? Dan is een gesloten keuken een betere optie voor jou. Een gesloten keuken is weggezet in een aparte ruimte en is dus afgescheiden van de woonkamer. Het interieur laat ook een duidelijke scheiding zien tussen de keuken en interieur. Het voordeel is dus dat je geen samenhangend interieur hoeft te hebben met dezelfde kleuren, je hoeft dus niet de muren of plafond te schilderen zodat de ruimte op één gehaal lijkt. Met een gesloten keuken mis je wel de gezelligheid die een open keuken met zich meebrengt. Het voordeel van een gesloten keuken is dat je afgesloten aan de slag kan, herrie en geurtjes dringen niet door tot de woonkamer. Ook heb je in de woonkamer geen last van de rommel in de keuken. Als je in een appartement woont is het wel aan te raden om voor een open keuken te kiezen. Hierdoor ziet je appartement er ook groter uit en het geeft het ook een moderne uitstraling.

Een halfopen keuken

Een compromis tussen een afgesloten of open keuken is een halfopen keuken (of halfgesloten afhankelijk van hoe je het bekijkt). Bij een halfopen keuken is de keuken gescheiden van de woonkamer met een wand of toog. Hierdoor heb je toch een soort aparte ruimte voor de keuken, maar houdt je toch dat open en ruime gevoel. Hierdoor houd je toch het voordeel van de gezelligheid die en open keuken met zich meebrengt. Het is namelijk nog steeds goed mogelijk om in contact te blijven met je gasten of een oogje op de kinderen te houden. Tijdens het koken is het dus mogelijk om een gesprek te voeren. Het nadeel blijft wel dat je nog steeds last hebt van geurtjes en herrie uit de keuken. Wel oogt het minder rommelig, omdat de rommel verborgen blijft achter de toog of wand. Open en halfopen keukens zijn wel lastiger om ter verwarmen omdat het nu gaat om één grote ruimte. Kijk daarom of het interessant is om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen. Met een hoogrendementsketel bespaart je bijvoorbeeld een mooi bedrag op de energiekosten en houdt u de ruimte goed warm. Je betaalt dan wel een iets hogere verwarmingsketel prijs, maar dat bedrag verdien je uiteindelijk terug op de energierekening!

Previous «
Next »