Keukenapparatuur op zonne-energie

  • Keuken
  • januari 31, 2019
  • Comments Off
zonne energie

Tegenwoordig weet iedereen wel dat we toch een beetje zuiniger aan moeten doen met energie. Dit kan liefhebber van koken en bakken niet altijd even handig uitkomen. Want zeg nu zelf, je kunt natuurlijk niet een fatsoenlijke maaltijd in elkaar flansen of een mooie taart bakken, zonder dat er energie bij komt kijken. Tijdens het koken en bakken gebruik je dikwijls elektrische keukenapparatuur en dan is er ook nog een koelkast en een vriezer die 24 uur per dag energie vreten. Hoe kun je daarom zo zuinig mogelijk energie gebruiken in de keuken?

Een energiezuinige keuken, is dat mogelijk?

De keuken vormt menigmaal het hart van de woning. Hier wordt gekookt, gebakken en gegeten en wanneer je goed op de keukentrends let, zie je dat de leefruimte en keuken steeds meer met elkaar worden gecombineerd. Om toch zo energiezuinig mogelijk te zijn kun je gaan voor energiezuinige keukenapparatuur. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er meestal naar de eigenschappen en het design van keukenapparatuur gekeken wordt in plaats naar de energiebesparende kenmerken.

Zonne-energie zou de beste oplossing zijn. Je zou dan helemaal niet niet hoeven te besparen op energie in je keuken, want de zon is gratis en onuitputtelijk. Kijk je een beetje rond, dan vindt je weinig tot geen keukenapparatuur dat daadwerkelijk voorzien is van zonnecellen. Hooguit kom je een keukenweegschaal met zonnecellen tegen. Maar een mixer of waterkoker op zonnecellen zul je niet snel tegenkomen en grotere apparatuur zoals de oven of koelkast helemaal niet, tenzij je gaat voor camping modellen. Zonnepanelen plaatsen en zo energie opwekken is de enigste mogelijkheid.

Zonnepanelen plaatsen

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, dan hoef je geen keukenapparatuur te gebruiken die energiezuinig zijn. Je weet immers zeker dat de stroom dat uit je stopcontact komt afkomstig is van je zonnepanelen. Je moet wel de nodige zonnepanelen info raadplegen voordat je op zonne-energie gaat overstappen. Er zijn namelijk verschillende type zonnepanelen, je moet weten hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt plaatsen, wat je behoefte is en of er misschien subsidie zonnepanelen te verkrijgen is?

Prijzen voor zonnepanelen

Als je op de hoogte bent van alle zonnepanelen info, komt onherroepelijk de vraag: wat kost dat? Voor een standaard gezin, bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen moet je erop rekenen dat een geheel zonnepaneelsysteem inclusief installatie gemiddeld rond de € 10.000,- kost. Haal je daar eventuele subsidie zonnepanelen er vanaf en de besparing van zo’n € 1.000,- per jaar, dan kun je je investering binnen 8 tot 10 jaar terugverdienen. Als je er vanuit gaat dat zonnepanelen gemiddeld 20 jaar meegaan, hoef je je in je keuken geen zorgen meer te maken of je wel energiezuinig kookt en bakt.

Previous «
Next »