Gaan jullie een nieuwe keuken kopen? Hier een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje

  • Joey
  • januari 9, 2020
  • Comments Off
aandachtspunten bij aanschaf van nieuwe keuken

Vroeger was de keuken het domein van vrouwen. Het waren tot globaal de jaren 1960 de mannen die werkten, terwijl de vrouwen er dagelijks voor zorgden dat er een traditionele pot Hollandse eten op tafel stond. Deze traditionele rolpatronen zijn, zo is bekend, allang op de kop gegaan. Ook mannen komen, zeker als ze vrijgezel zijn, geregeld in de keuken om een lekkere altijd klaar te maken. In sommige gevallen moeten ze daar wel een typisch mannenblog raadplegen voor adviezen en recepten, maar toch. In een gemengd interieur, dus een interieur voor mannen en vrouwen, mag een strakke, functionele en moderne keuken dan ook niet ontbreken. Maar als jullie plannen hebben om een nieuwe keuken te kopen, wat zijn dan belangrijke aandachtspunten? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw keukenblok?

Let niet alleen op de uitstraling, maar ook op de functionaliteit

Veel mensen kopen in hun interieur een keuken die er modern, eigentijds en strak uitziet. Dat is prima, maar verlies hierbij de aanwezige (of afwezige) functionaliteiten van de keuken niet uit het oog. Een van de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van een keuken in een interieur voor mannen is het praktische gebruiksgemak. Meet alles goed uit, want al snel staat er bijvoorbeeld iets in de weg, zoals een vensterbank, ontstaat er een onbruikbare hoek in de keuken of past het gewoon niet zoals je had gehoopt. Hoe mooi de keuken ook is, je wilt natuurlijk wel ruimte overhouden om goed in de keuken te kunnen bewegen en werken. Tegenwoordig zijn er gelukkig online prachtige programma’s en apps beschikbaar die je kunt gebruiken om jullie ideale keuken te ontwerpen. Je ziet dan direct wat je kunt verwachten van een bepaald model keuken.

De open keuken is helemaal in en een efficiënte keuze

We raden aan om bij de keuze voor een nieuwe keuken te gaan voor een recent populair geworden fenomeen, namelijk de zogenoemde open keuken. Open keukens zijn ruimtes di overlopen in andere ruimtes, bijvoorbeeld in de eetkamer of woonkamer. Dit is niet alleen praktisch omdat je dan bijvoorbeeld het eten vanuit de keuken direct op de eettafel kunt zetten, maar ook gezellig: terwijl je kookt kun je gezellig met je partner praten in de eetkamer of jouw kids – die in de woonkamer spelen – goed in het oog houden.

Ga voor functionele verlichting én sfeerverlichting

Goede verlichting in de keuken is van groot belang om veilig te kunnen koken. Zorg daarom voor tl-lichten en/of spotjes bij het aanrecht, langs randen in de keuken en natuurlijk bij de inductiekookplaat. Verder is het belangrijk om goede basisverlichting aan te brengen in de vorm van een grote plafondlamp die de complete keuken kan verlichten. Maar verlichting is niet alleen bedoeld voor de veiligheid en het praktische gemak. Ook het oog wil wat. Daarom is het aan te raden om op verrassend plekken wat led-strips te plaatsen of een wandlamp die een deel van de keuken fraai verlicht. Verlichting kan qua keukenbeleving echt een wereld van verschil maken!

Denk goed aan de woningstijl

Natuurlijk gaan jij en je partner voor een keukenstijl die visueel en functioneel goed aansluit bij de stijl die in de rest van de woning aanwezig is. Heb je een Scandinavische woon- en eetkamer, dan is een keuken in Scandinavische stijl de beste optie. En een moderne woning heeft natuurlijk een strakke en eigentijdse keuken nodig, en geen landelijk of romantisch aandoende keukenruimte.

Previous «
Next »