Grillpan, tips and tricks!

  • Keuken
  • mei 11, 2017
  • Comments Off

Grillpannen in alle soorten!

Een grillpan aanschaffen is niet zo eenvoudig. Je hebt de gietijzeren grillpan, de grillpan met anti aanbaklaag, en dan heb je nog ronde en vierkante vormen. Door deze enorme keuze weet je niet goed meer wat te kiezen. Wij helpen jou alvast met een aantal tips en tricks.

Een pan voor binnen en buitengrilpan

Heel wat mensen gebruiken hun grillpan zowel binnen als buiten. Een gietijzeren pan is hiervoor ideaal. Ze mag in de oven, op het gasvuur of het houtvuur. Je mag ze bijvoorbeeld op de BBQ plaatsen. Het enige nadeel bij gietijzer is dat het breekt als je het laat vallen. Na gebruik smeer je de pan best in met wat olie om oxidatie te vermijden. Maar verder kun je stellen dat een gietijzeren grillpan sterk en degelijk is. Je hebt ze voor het leven!

Gebruik je ze enkel binnen op het vuur?

Als je van plan bent om je grillpan enkel binnen te gebruiken, ben je beter af met een grillpan met anti aanbaklaag. Voor een elektrisch vuur, een keramische kookplaat of een kookplaat met inductie kies je best een pan met een dikke bodem. Dit voorkomt dat het vlees te hard schroeit. Het grote voordeel van pannen met een aanti aanbaklaag is dat ze makkelijk schoon te houden zijn. Ze geven echter niet de heerlijke ‘licht verbrande’ smaak aan je gerechten die zo karakteristiek is bij een gietijzeren pan.

Vierkante of ronde pan?

Een ronde pan neemt, in verhouding tot een vierkante pan, veel plaats in. Met andere woorden: een vierkante pan kan meer bevatten. Als je veel vis of grote stukken vlees grilt, is een vierkant vorm aan te raden. En ook al ben je alleen of gril je kleine stukjes vlees, dan is er in je grote pan nog altijd plaats voor wat groenten en/of aardappelen. Van een eenpansgerecht gesproken!

Een paar andere ‘details’

Er zijn een paar details waar je kunt op letten bij de aanschaf van een pan om te grillen. Een giet-tuitje aan de pan is heel praktisch als je saus over het gerecht wil gieten. Een inklapbaar handvat is dan weer praktisch als je ze wil opbergen. En een goed isolerende steel kan ook wel eens nuttig zijn.

En nu: smullen maar!

Probeer je nieuwe pan uit en bereid eens gegrilde zalm: heel makkelijk en snel klaar.
Marineer de zalmmoot met citroensap, peper, ketjap, knoflook, peper, een beetje water en plantaardige olie. Voeg er ook wat bruine basterdsuiker aan toe. 2 uur op een koele plaats laten inwerken. Maak de pan matig heet en smeer ze in met olie. Leg de zalmmoot in de pan en grill deze aan beide kanten 6 tot 8 minuten. Heerlijk bij salade, aardappelen in de schil en mayonnaise met dille. Schenk er een goed glas frisse witte wijn bij en je dag kan niet meer stuk!

Previous «
Next »