Stomen in de oven

  • Keuken
  • mei 18, 2017
  • Comments Off

Stomen is een gezonde manier om maaltijden te bereiden. Dit komt omdat er geen olie of vet aan te pas komt en het voedsel niet in contact komt met het water. Hierdoor blijven de smaken goed behouden en gaan er geen voedingsstoffen verloren. In het Westen zijn we gewend om alleen de groenten te stomen, maar in de Aziatische keuken worden hele maaltijden gestoomd. Stomen kan gedaan worden in een stoommandje in een pan, maar je kunt ook stomen in de oven, ook wel te vergelijken met slowcooking in de oven. Het principe van stomen is namelijk dat je door het gebruik van een hoge temperatuur waterdamp creëert, waardoor het voedsel langzaam gegaard wordt. Het is belangrijk altijd het voedsel klein te snijden, anders zal de binnenzijde niet gaar zijn.

Vier manieren om te stomen in de oven

1. De eerste manier om voedsel in de oven te kunnen stomen is met behulp van een speciale stoomoven. Deze zijn te verkrijgen in een hoge druk variant (vergelijkbaar met een snelkookpan), een variant zonder druk (vergelijkbaar met slowcooking) en een stoomoven met deze twee als combinatie. De stoomoven is gemakkelijk in gebruik en er past veel eten tegelijkertijd in. Het is echter wel een duurdere variant van stomen, sinds dat de aanschaf van een stoomoven een investering is.

2. Een simpelere en goedkopere manier om voedsel te stomen in de oven is door het eten in te pakken in bakpapier of aluminiumfolie. Door het voedsel hier goed mee af te sluiten, zullen ze goed garen in de oven en niet uitdrogen, waardoor de smaken goed behouden blijven. Het nadeel is echter wel dat er geen grote hoeveelheden in één keer gestoomd kunnen worden en dat veel ingrediënten afzonderlijk van elkaar verpakt moeten worden.

3. Wanneer je vlees wilt stomen, kun je ervoor kiezen een braadzak te gebruiken. Door het vlees hier in te doen en in de oven te leggen, wordt het vlees mals zonder extra toevoegingen als olie of boter. Het gebruik van een braadzak is eigenlijk een combinatie van braden en stomen.

4. Ben je iets aan het bakken in de oven waarbij je wat extra stoom nodig hebt, zoals bij het bakken van brood vaak het geval is? Dan kun je een vuurvast schaaltje met water in de oven erbij zetten. Door de hitte ontstaat er vanzelf stoom. Hierdoor gaart het brood beter en zal deze niet uitdrogen.

Previous «
Next »