De voor- en nadelen van een downdraft afzuigkap

  • Joey
  • december 13, 2018
  • Comments Off
downdraft afzuiging

De meningen over een afzuigkap in de keuken zijn verdeeld. Aan de ene kant heb je er profijt van omdat het kookluchtjes en stoom opzuigt en voorkomt dat het de woning ingaat. Aan de andere kant is een afzuigkap niet altijd een esthetische toevoeging aan de keuken en neemt het onnodige ruimte in, die je ook anders had kunnen indelen. Wanneer je nu een blik werpt op een online magazine over wonen en keukens, dan zal het je opvallen dat de afzuigkap nu vaak wordt weggelaten. En dat kan tegenwoordig ook heel goed met de zogenaamde downdraft afzuigkap.

 

Wat is een downdraft afzuigkap?

Je ziet hem nog niet heel veel, maar een downdraft afzuigkap is een afzuigkap die in het aanrechtblad is verwerkt. Door middel van een elektronische bediening kun je de afzuigkap op het moment dat je het nodig hebt uit het aanrechtblad laten komen. De downdraft afzuigkap is direct gemonteerd naast de kookplaat, zodat het direct alle luchtjes kan opzuigen. Een downdraft afzuigkap is esthetisch heel mooi, want hij is als hij niet gebruikt wordt onder het aanrechtblad verwerkt. Je hebt zo ook ruimte over op de plek waar normaliter een afzuigkap hangt. Je kunt dit vrij laten, maar je kunt er ook een extra keukenkastje of planken installeren. Downdraft afzuigkappen zijn nog relatief nieuw, maar de verwachting is dat je ze steeds vaker in de keuken zult tegenkomen.

 

De voordelen

  • Je hebt geen afzuigkap meer in het zicht hangen. Je hoeft ook je hoofd niet meer te stoten en ook voor een kookeiland is dit een ideale oplossing omdat je geen afvoer in het plafond meer hoeft te maken.
  • Bij een afzuigkap sta je met je hoofd er direct onder en heb je last van lawaaioverlast. Ook een downdraft afzuigkap zal lawaai maken, maar je bent er verder van verwijderd en de motor zit onder het aanrechtblad verwerkt.
  • Het oppervlak van een downdraft afzuigkap is glad en daardoor zeer gemakkelijk om schoon te maken.
  • De kookdampen wordt direct afgezogen, dus geurtjes zullen zich niet snel in de rest van het huis kunnen verspreiden.

 

De nadelen

  • In een bestaande keuken kan het lastig zijn om een downdraft afzuigkap in te bouwen. Er moet voldoende ruimte zijn onder het keukenblad en er moet een gat in het keukenblad gemaakt worden.
  • Een downdraft afzuigkap is nog erg duur. Ga uit van een gemiddelde prijs die boven de € 1.500,- ligt.
  • Een downdraft afzuigkap installeren gaat ten koste van je kastruimte.
Previous «
Next »