Het belang van goede verlichting in de keuken

  • Keuken
  • december 14, 2018
  • Comments Off
keukenverlichting

Goede verlichting is in de keuken onmisbaar. Dit is een ruimte waar gewerkt wordt en waar je precies wilt zien wat je doet. Als je ook in de keuken eet, is daarnaast ook goede sfeerverlichting van belang.

Een lichtplan

Het komt in een keuken redelijk precies waar je de verlichting bevestigt. Zeker bij het aanrecht moet goede verlichting aanwezig zijn. Heb je ook een eettafel in deze ruimte, dan is ook daar een lichtbron nodig. Maak daarom van te voren een uitgebreid lichtplan. Je geeft hierop precies aan waar verlichting noodzakelijk is. Wil je de ruimte regelmatig sfeervol verlichten, maak dan gebruik van spotjes en/of dimmers. Houd bij het maken van een lichtplan rekening met de aanwezige stopcontacten.

Basisverlichting en werkverlichting

In andere ruimtes van je woning speelt dit waarschijnlijk minder. In de keuken wil je een lamp hebben die je aandoet als je daar eet, gezellig praat of de krant leest. Daarnaast is ook werkverlichting van belang. Die gebruik je tijdens het koken en bakken. Deze verlichting moet genoeg licht geven en schijnen op de plek waar het nodig is. LED spotjes zijn in beide gevallen erg handig. Je kunt ze als basisverlichting gebruiken en dan af en toe dimmen. Ook als werkverlichting zijn ze bijzonder praktisch. Daarnaast heeft LED verlichting als voordeel dat het sfeervol licht geeft en dat het weinig energie verbruikt.

Waar moet de verlichting komen

Heb je de keuze voor de verlichting gemaakt, dan is het nu van belang om te kijken waar je de lampen precies ophangt of in bouwt. Kies je voor LED spotjes, dan is inbouwen ook een goede optie. De basisverlichting kun je het beste in het midden van je keuken bevestigen. Kom je de ruimte binnen, dan doe je deze spotjes aan en de hele keuken is verlicht. Deze basisverlichting zal waarschijnlijk heel vaak gebruikt worden. LED heeft dan als voordeel dat het zeker wel zo’n 15 jaar meegaat. Om tijdens het koken goed licht te hebben, kun je spotjes inbouwen onder de kastjes. Is dat niet mogelijk, dan kan ook een verlaagd plafond een oplossing zijn. Goede verlichting maakt het extra prettig om in de keuken te zijn.            

Previous «
Next »