Hoe je nooit meer gedoe hebt om te beslissen wat je ;s avonds gaat eten

  • Keuken
  • november 10, 2020
  • Comments Off
kiezen wat te koken

Ideeën voor het avondeten, sommigen van ons krijgen er tijdens het ontbijt al stress om. Het is ook wat, elke dag maar weer iets te moeten verzinnen om ’s avonds te eten. Zeker met kinderen valt dat niet altijd mee. Wij pleiten dan ook voor het maken van een weekplanning. Dan ben je, bijvoorbeeld, op zondagavond daar even mee bezig, maar de rest van de week hoef je je niet meer druk te maken over wat je moet eten. Andere bijkomende voordelen zijn dat je in één keer alle boodschappen kunt doen en dat je na verloop van tijd een aardig naslagwerk hebt, waar je op kunt terugvallen als je even niets kunt verzinnen voor het diner.

Bekijk je agenda voor je gaat plannen

Als je aan de slag gaat met het maken van je weekplanning voor het eten, is het belangrijk om te kijken naar wat er komende week op de agenda staat, zodat je kunt bepalen wanneer je gaat koken. Heb je op bepaalde avonden weinig tot geen tijd om te koken, omdat je laat thuis bent en/of vroeg in de avond weer weg moet? Plan dan geen hele maaltijd om te koken, maar eet restjes van bijvoorbeeld de vorige dag of iets wat je nog in de vriezer hebt liggen. Als je dan hebt bepaald wanneer je tijd hebt om te koken kun je eventueel even de aanbiedingen van jouw supermarkt doorlopen. Daardoor kun je maaltijden kiezen met bepaalde producten die mogelijk op dit moment in de aanbieding zijn.

Maak de restjes op

Het besparen van zowel geld als voedsel begint bij het kijken naar wat je nog in huis hebt liggen, voordat je de weekplanning voor het eten gaat maken. Normaal gesproken, als je meerdere malen per week boodschappen doet, zul je ook kijken wat je nog in de koelkast hebt liggen. Doe dit dus bij een planning ook en probeer de restjes weg te werken. Op die manier kun je geregeld een ‚restjesdag’ plannen. Heb je te weinig restjes om hier een volledige maaltijd van te maken? Combineer het met iets wat nog in de vriezer ligt of maak er iets extra bij. Kook bijvoorbeeld nieuwe pasta of rijst voor erbij. Andere handige maaltijden om te maken met restjes kunnen zijn: salades, soepen, roerbakschotel, etc.

Handige apps om je te helpen

Er zijn tegenwoordig handige apps te downloaden, gratis en betaald, waarin je de weekplanning voor het avondeten makkelijk mee in kaart kunt brengen, zoals Paprika. Daarnaast vind je in dit soort apps vaak lekkere recepten voor als je het zelf even niet meer weet. Ook zijn er dit soort apps waarbij je bijvoorbeeld kunt kijken naar de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Dit is uiteraard niet het belangrijkste, het gaat vooral om overzicht zodat je een goede planning kunt maken en de rest van de week je hoofd niet meer hoeft te breken over de vraag ‚Wat eten we vanavond?’

Previous «
Next »