Een nieuwe keuken of een vernieuwde keuken?

  • Keuken
  • april 15, 2022
  • Comments Off
nieuwe keuken of vernieuwde keuken

Nieuw huis, nieuwe keuken. Dat is de gedachte die veel kersverse huizenbezitters hanteren. Wellicht verandert deze gewoonte snel om twee redenen: de eerste is een budget-technische, de tweede komt voort uit het duurzaamheidsstreven. Hoe dan ook valt van een schijnbaar oude keuken nog heel wat te maken. Sterker nog, je laat hem er met wat simpele ingrepen als gloednieuw uitzien. 

Bakken geld uitsparen

De keuze is dus gemaakt, de huidige keuken wordt niet vervangen maar vernieuwd. Het scheelt bakken met geld, dat veel huizenkopers goed kunnen gebruiken omdat de huidige huizenmarkt steevast in één adem met het woord ‘overhit’ wordt genoemd. Vanzelfsprekend zijn er legio andere manieren om geld te besparen, zoals een lopende lening oversluiten. De aankoop van een huis op zich zorgt al voor genoeg stress, laat staan andere financiële gaten die gedicht moeten worden. Anno 2022 ben je al blij als je een woning bemachtigd hebt.

Kastjes: frontjes vervangen

Vaak is het niet zozeer de constructie van de keuken die verouderd is, maar de uiterlijke kenmerken die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Denk daarbij aan de frontjes van de keukenkastjes, die makkelijk te vervangen of op te knappen zijn. Koppel ze los van de scharnieren, geef ze een ander kleurtje of zet de scharnieren op nieuwe deurtjes, en het grootste deel van je keuken heeft al een metamorfose ondergaan. Het is een oud trucje, maar het werkt nog steeds. Dit geldt eveneens voor het keukenblad: vervang het oude blad door een dik houten exemplaar en verbaas je over het resultaat. 

Tegelen en schilderen

Dan de muren, deze kunnen wellicht een lik verf of nieuwe tegels gebruiken om als nieuw te ogen. Tegelen is geen hogere wiskunde – kijk maar op YouTube – maar als je toch een vakman inhuurt ben je nog steeds niet zo veel geld kwijt als bij het inbouwen van een geheel nieuwe keuken. Overweeg ook zo’n mooie moderne polycarbonaat achterwand. De constructie van de oude keuken doet nog altijd dienst als basis, dus de ingreep blijft vele malen goedkoper. En het recyclen geeft een beter gevoel dan klakkeloos weggooien en vervangen. 

Accessoires

Tot slot gooi je er een middagje shoppen tegenaan om je vernieuwde kombuis van mooie decoratieve elementen te voorzien. Dit is het leukste gedeelte, bij wijze van beloning voor je harde werk. Je hebt immers genoeg geld uitgespaard door voor een duurzame oplossing te kiezen. Vanzelfsprekend selecteer je je accessoires aan de hand van de stijl waarin je je keuken hebt vernieuwd. Laat je inspireren op sociale media als Pinterest en maak er een gezellige ruimte van. De hippe, vintage basis, die van het recyclen, is al gelegd.

Previous «
Next »