Wat is de beste vloer voor een keuken?

  • Keuken
  • januari 13, 2023
  • Comments Off
keukenvloer

De keuken is een verzamelpunt voor activiteiten. Er wordt uiteraard gekookt, maar in veel Nederlandse huishoudens is het ondertussen ook de plek waar we vrienden en familie ontvangen. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat je bij het kiezen van een vloer voor de keuken iets duurzaams wilt. Waterdichte opties zijn ook een goed idee omdat spatten en morsen nu eenmaal voorkomt in de keuken. En dus zijn er best wel wat zaken waar je rekening mee moet houden als je voor de keuken een vloer kopen gaat. In onderstaand artikel helpen we je daarbij!

Laten we eerlijk zijn: de keuken is het middelpunt van het huis en de plek waar iedereen graag samenkomt. Het is een drukbezochte ruimte die vaak wordt blootgesteld aan morsen, vuil en vocht. Keukens moeten duurzame, watervriendelijke vloeren hebben, maar wat is de beste vloer voor keukens? We zullen ons hieronder dan ook concentreren op wat er in 2022 hot is op het gebied van keukenvloeren.

Speciale overwegingen voor de keukenvloer

In tegenstelling tot andere kamers in huis, wordt de keuken dagelijks gebruikt, hetzij voor het bewaren en bereiden van voedsel, het dineren met een groep of familie of gewoon als verzamelpunt voor activiteiten met het gezin. Keukens kunnen als geen andere kamer tegen een stootje. Daarnaast wordt deze ruimte natuurlijk regelmatig blootgesteld aan vocht. Van afwassen, koken, het gebruik van ijsmachines/koelkasten tot regelmatig voetverkeer, vocht is iets dat elk oppervlak in de keuken aantast, vooral de vloer. Bij het kiezen van een vloer voor de keuken is waterdichtheid daarom erg belangrijk.

Vanwege het aantal voeten van kinderen, volwassenen en huisdieren dat elke dag door de keuken loopt, is een duurzame vloer ook van cruciaal belang. Veel keukens doen ook dienst als een “modderkamer,” deze ruimte is vaak de eerste ruimte die men vanuit de achtertuin in komt en waar dus meer dan op andere plekken in huis, viezigheid op de vloer komt. 

Bovendien kan al dat vocht op een hard oppervlak, net als in een badkamer, zorgen voor gevaarlijke situaties door gladheid. Veel waterdichte vloer opties worden extreem glad als er vocht op wordt aangebracht. Antislip opties zouden een overweging moeten zijn voor elke vloer die in een keuken wordt gelegd.

Hardhout

Hardhouten vloeren worden al eeuwenlang in huizen gebruikt en zijn nog steeds een luxueuze en populaire keuze voor veel mensen. Massieve hardhouten vloeren zijn duurzaam, warm, stijlvol en waterbestendig. Ja, dat lees je goed. Houten vloeren zijn niet waterdicht, maar in combinatie met de juiste afwerking, waterbestendig. Langdurige blootstelling aan vocht zal ze echter wel beschadigen. Vocht moet zo snel mogelijk worden verwijderd; ze kunnen echter meer blootstelling aan dan een laminaatvloer of samengestelde hardhouten vloer met composiet of niet-waterbestendige kernen.

Ondanks deze “zwakte” is hardhout een geweldige keukenvloer en op het moment de meest populaire. Ze kunnen in de loop van hun leven ook een verscheidenheid aan looks toevoegen door ze opnieuw af te werken, hetzij om de vloer door het hele huis te laten matchen, hetzij om de keuken een op zichzelf staande pit te geven. Afhankelijk van de afwerking kunnen hardhouten vloeren glad zijn, maar variaties zoals met verweerde afwerkingen kunnen voor extra grip zorgen.

Trends om in de gaten te houden met hardhout in 2023: lichtere afwerkingen en variatie. Terwijl de diepe walnoot- en kersen afwerkingen enigszins traditioneel en tijdloos zijn, zullen hardhouten vloeren voor 2023 lichtere, meer “natuurlijke” houtkleuren hebben!

Previous «
Next »