Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien

  • Keuken
  • april 12, 2022
  • Comments Off
eten weggooien

Oud brood, een restje pasta, verse kruiden waarvan je te veel hebt ingeslagen, groenten die bederven waar je bij staat. Het liefst gooien we geen eten weg, want dat is niet meer van deze tijd. Ga duurzaam om met alles in je koelkast en lees onderstaande tips. 

Deugdelijke koelkast

De koelkast verdient een kritische blik, en niet alleen als het om stroomverbruik gaat. Energie vergelijken en overstappen naar een voordeligere aanbieder kan op den duur veel geld uitsparen, euro’s die je wellicht in een duurzamere koelkast steekt. Hou deze goed schoon, dat heeft invloed op de houdbaarheid van je eten. In oude koelkasten zie je bovendien vaak beschadigingen waar schimmels zich ophopen. Bewaar er zo weinig mogelijk papieren en kartonnen verpakkingen in. Was groenten en fruit en droog deze af – vocht veroorzaakt schimmel – voordat je ze in de groentela doet. 

Proef en ruik zelf 

Met vlees en vis moet je oppassen, maar verder meet je de houdbaarheid van een product af aan geur en smaak. De data die erop staan zijn niet al te ruim genomen,een ei of andere zuivel kan meestal langer mee dan op de verpakking staat. Blijft een rauw ei bijvoorbeeld drijven, dan is het niet goed meer. Verder is het vooral een kwestie van ruiken, proeven, en bij groenten en fruit de lelijke randjes erafsnijden – al zijn deze net zo eetbaar. Harde raspkazen bewaar je in een stukje keukenrol. 

Laat je inspireren door de traditionele Italiaanse keuken

In de Italiaanse keuken gaan de koks doorgaans goed om met restjes. Oud brood wordt tot bruikbaar paneermeel vermalen of verwerkt in salades en soepen zoals ribollita. Restjes pasta gaan de volgende dag in de oven onder de noemer pasta al forno. Gegrilde groenten worden ingemaakt in olijfolie of in de lasagne gedaan. In deze authentieke cucina povera (arme keuken) staan op het weggooien van eten nog net geen lijfstraffen. 

Stel een weekmenu samen en doe bewust boodschappen

Door het maken van een weekmenu met corresponderende en overlappende ingrediënten, hou je niet alleen de boodschappenkosten laag, je gooit ook niks weg. Zo worden koriander, citroenmelisse en tomaten gebruikt in de Thaise en Mexicaanse keuken, en yoghurt in de Indiase en Griekse. Een voorraad tomatensaus gebruik je voor gerechten van over de hele wereld. Groentetaarten en omeletten worden koud opgegeten tijdens een gezellige picknick. Combineer dus duurzaam met je ingrediënten. Het vergt wat extra aandacht om op deze manier elke week een menu samen te stellen, maar op den duur krijg je er lol in. Wees eerlijk: eten weggooien doe je niet.

Previous «
Next »