De voordelen van zonnepanelen

  • Keuken
  • december 10, 2020
  • Comments Off
voordelen van zonnepanelen

Verduurzamen is dé term van de afgelopen jaren. Steeds meer mensen hebben een laadpaal thuis, zoeken naar manieren om hun huis duurzamer te krijgen en laten zonnepanelen installeren. Op die manier kun je bijvoorbeeld de auto groenopladen. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven hebben de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in het opwekken van hun eigen energie. Dit is helemaal niet gek, want het gebruik van fossiele brandstoffen is niet oneindig, en daarnaast erg vervuilend voor het milieu. Er zijn echter ook nog andere redenen om op zonnepanelen over te stappen. Wat die redenen zijn lees je hieronder, waar we de voordelen van zonnepanelen voor je op een rijtje zetten.

Zonnepanelen zijn een stuk minder belastend voor het milieu

Een erg belangrijke reden is het milieu. Met een zonnepaneel wek je groene energie op, die veel minder belastend voor het milieu is. Uiteraard laat de produktie van de panelen wel een voetafdruk achter, maar ook daar gaat de innovatie door en is dit al veel minder belastend voor het milieu dan tien jaar geleden. Als je je eigen stroom opwekt ben je niet meer afhankelijk van fossiele grondstoffen voor het verkrijgen van energie voor jouw huishouden. Zonnepanelen zijn een schone, stille en duurzame manier van energie opwekken.

Goedkopere energie en daarnaast levert het overschot je geld op

Een andere belangrijke reden voor particulieren en bedrijven om over te stappen op zonnepanelen is een financiële. Omdat je namelijk geen, of minder, energie van je leverancier hoeft af te nemen, zal je energierekening een stuk lager zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid om meer energie op te wekken dan je nodig hebt. Dit overschot kun je dan verkopen aan je energieleverancier, wat dan weer een mooie opbrengst kan opleveren. Nederland beschikt over een goed klimaat voor zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen is genoeg om bij te dragen aan het energieverbruik van een heel huishouden. Zonne-energie is goed voor het klimaat maar zorgt er ook voor dat de kosten op de energierekening flink omlaag gaan. 

Zonnepanelen gaan tegenwoordig lang mee

Waar de oudere zonnepanelen nog niet zo’n lange levensduur hadden, gaan zonnepanelen nu gemiddeld 20 tot 30 jaar mee. Dit maakt de investering goedkoper, je kunt deze namelijk over meer jaren terugverdienen. Als je die investering eenmaal hebt terugverdiend, heb je daarna toegang tot gratis stroom. Wat we tegenwoordig zien is dat de zonnepanelen na ongeveer 10 tot 11 jaar zijn terugverdiend. Dit wil zeggen dat je minimaal nog dat aantal jaren daarna kunt genieten van ‚gratis’ stroom. Heb je genoeg zonnepanelen, dan kan dit je zelfs geld op leveren, omdat je nu stroom kunt leveren aan jouw leverancier.

Je woning wordt opgewaardeerd door zonnepanelen

Naast alle bovengenoemde voordelen van zonnepanelen, wordt je woning er ook nog eens meer waard door. Mocht je je huis willen verkopen, dan voeg je met de geplaatste zonnepanelen namelijk extra waarde toe aan je huis. Het energielabel is namelijk gunstiger en de maandlasten zijn lager. De waarde van je huis stijgt dus, maar het wordt ook aantrekkelijker. Dus als mensen moeten gaan kiezen tussen verschillende woningen zal de woning met zonnepanelen vaak de voorkeur krijgen. Dit ook omdat die panelen al zijn afbetaald en de nieuwe bewoners daardoor dus kunnen genieten van ‚gratis stroom.’ En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou  niet?

Previous «
Next »