Wat moet je in huis halen om zelf cocktails te kunnen maken?

  • Keuken
  • maart 15, 2021
  • Comments Off
zelf cocktails maken

Nu de horeca al bijna een half jaar dicht is, zijn velen op zoek naar manieren om dat ‚horeca-gevoel’ thuis over te brengen. Het maken van cocktails is hier de ideale oplossing voor! Het bereiden hiervan is namelijk bijna een ritueel te noemen en brengt een heel ander gevoel met zich mee dan even een biertje uit de koelkast pakken. Je hebt echter wel wat cocktail benodigdheden nodig wil je verschillende cocktails kunnen maken. Niets mis mee, want hoe leuk is het om op die manier je eigen cocktail station te kunnen opbouwen.

Er zijn veel verschillende soorten cocktails

Er bestaan vele cocktail gerechten, sommige simpel en andere erg uitgewerkt waarbij het toevoegen van de ingrediënten zeer nauw komt. Dit is ook direct de reden waarom veel mensen cocktails gaan maken: je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wil en er valt onderweg een hoop te leren. Je hebt natuurlijk wel wat specifiek bar gereedschap nodig, maar moeilijk hoeft het maken van cocktails niet te zijn, mits je een klein beetje oefent en verschillende dingen uitprobeert.

Wat gaat er in een cocktail?

Er zijn een aantal basis zaken die je nodig hebt en waar elke cocktail uit is opgebouwd. Als eerste is er de basisdrank. Dit is de drank die de hoofdsmaak van de cocktail vormt, zoals, tequila, wodka, gin, whisky of rum. Daarnaast zijn er de aanlengers, die de typische smaak geven van het soort cocktail dat je wil maken. Zo’n aanlenger moet een ‘aanvulling’ zijn bij de hoofdsmaak en in combinatie daarmee een specifieke smaak creëren. Zo heb je alcoholische aanlengers zoals Amaretto of Vermouth of bijvoorbeeld vruchtensappen, siroop of room. Deze mogen de hoofdsmaak niet overschaduwen of het effect is helemaal weg. Als laatste zijn er de extra toevoegingen: de ingrediënten die maar in geringe worden toegevoegd om de smaak iets of wat te beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn grenadine, eiwit of Blue Curacao. 

Welk ‚gereedschap’ heb je nodig?

Als je eenmaal wat serieuzer begint met het maken van cocktails, dan zul je erachter komen dat je voor de meeste soorten cocktails bar gereedschap nodig hebt. Enkele basisbenodigdheden voldoen daarbij: als eerste is er het barmaatje, ook wel jigger genoemd: hiermee worden de verhoudingen van de verschillende dranken bij het bereiden van de cocktail precies gemeten. Zo’n barmaatje heeft de vorm van een zandloper: de ene kant heeft een inhoud van 4 of 5 cl en wordt jigger genoemd, de andere kant, de pony, heeft een inhoud van 2 of 2,5 ml. Natuurlijk kun je ook een lepel gebruiken, maar die zijn niet zo precies en zeker als je niet veel ervaring hebt is dit af te raden. Het maken van cocktails luistert namelijk erg nauw en om de beste smaken te creëren, zul je de perfecte hoeveelheden moeten kunnen toevoegen.

Het bekendste gereedschap: de shaker

Naast bovengenoemde jigger is ook een shaker erg belangrijk bij het maken van cocktails. Dit is de ‚beker’ waar je de mix in maakt. Dit mixen is ook nog een kunst op zich: te kort shaken is niet goed omdat je dan geen goed mengsel krijgt, te lang shaken evenmin omdat je dan een waterig drankje krijgt. Vaak wordt een klein beetje in de dop van de shaker gedaan om te proeven. Er zijn twee soorten shakers: de klassieke en de zogenaamde ‚Boston’ shaker. Hier zit niet zoveel verschil in en gaat meer om je persoonlijke voorkeur. 

De strainer

Een ander onderdeel dat niet mag ontbreken is de zogenaamde strainer, ook wel barzeef genoemd. Deze zeef wordt gebruikt om ingrediënten die niet in het glas mogen komen eruit te zeven zoals vezels, pulp, ijsblokjes, pitten van het fruit, enz. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, naargelang het type glas dat je gebruikt. Het laatste ‚gereedschap’ dat je nodig hebt is de stamper, ook wel muddler genoemd: hiermee maak je de aroma’s die zich in fruit of kruiden bevinden vrij. De meeste mensen kennen dit gereedschap van het maken van mojito’s.

Previous «
Next »