Koffiezetapparaat ontkalken: zo pak je dat aan!

  • Vanessa
  • augustus 13, 2020
  • Comments Off

Het koffiezetapparaat ontkalken, doe jij het regelmatig? Of je nu over een vrij basic koffiezetapparaat of een Senseo beschikt, kalk is en blijft een vijand voor jouw koffiezet. In leidingwater zitten namelijk veel calcium- en magnesiumzouten. Hoe harder het water in jouw regio is, hoe meer zouten er aanwezig zijn in het leidingwater. Wanneer je koffiezetapparaat een kopje koffie maakt, zal het apparaat verhitten en gaan deze zouten zich afzetten als kalkaanslag. Door de kalk zullen de doorstromingsbuizen verstopt raken, met als gevolg dat je koffiezet minder goed werkt en het uiteindelijk zelfs begeeft. Bovendien kunnen er kalkdeeltjes in je koffie terechtkomen en dat is natuurlijk niet lekker. In dit artikel vertellen we hoe je het ontkalken van koffiezetapparaat het beste aanpakt. Zo kan jij lekker blijven genieten van je heerlijke kop koffie!

Ontkalken koffiezetapparaat: goedkoop of duur?

Omdat koffiezetapparaten regelmatig moeten worden ontkalkt, zijn een aantal slimme ondernemers op het idee gekomen om producten te ontwerpen waarmee je het koffiezetapparaat kunt ontkalken. Echter zijn deze producten meestal niet goedkoop. Het is aan jou om te beslissen of je dit geld er voor over hebt. Wij hebben namelijk een goedkopere oplossing en die staat waarschijnlijk al in jouw keukenkast: schoonmaakazijn!

Koffiezetapparaat ontkalken met azijn

Maak je koffiezetapparaat leeg. Zorg ervoor dat de kan helemaal leeg en proper is en verwijder de gemalen koffie. Daarna vul je de kan met gelijke delen azijn en water. Giet de oplossing in het waterreservoir tot de maximum hoeveelheid. Start je koffiezetapparaat en laat de helft van het water door de koffiezet stromen. Zet het apparaat halverwege uit en laat alles een uurtje trekken. Dit is vooral bedoeld voor hardnekkige oppervlakken, bijvoorbeeld als je het apparaat al jaren niet hebt ontkalkt. Als je het koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt, dan is dit niet nodig. Zet de koffiezet na een uurtje weer aan en laat het resterende water door het apparaat stromen. Vervolgens giet je de azijnoplossing uit de kan en spoel je alles goed uit.

Azijnsmaak in koffie? Niet met deze tip!

Om te voorkomen dat er een azijnsmaak in je koffie zit, is het belangrijk om de overgebleven restjes azijn te verwijderen. Dit doe je door de koffiezet te spoelen. Vul het waterreservoir en laat het apparaat draaien. Herhaal dit twee keer en laat je koffiezet tussendoor even afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de restjes azijn worden weggespoeld en je dus ook geen azijnsmaak in je koffie hebt.

Hoe vaak koffiezetapparaat ontkalken?

Dit hangt af van twee factoren: de waterhardheid en de gebruiksfrequentie. De waterhardheid in jouw regio kan je zelf opzoeken door te surfen naar de website van jouw waterbedrijf. Daarnaast kan je gebruikmaken van een meetstrip voor waterhardheid. Deze strips kan je makkelijk zelf online bestellen. Beschik je over een heel modern toestel? Dan zal je koffiezet vaak zelf aangeven wanneer je moet ontkalken. Sommige koffiemachines beschikken zelfs over een speciale knop om je apparaat te ontkalken en/of schoon te maken. Indien je machine dit niet zelf aangeeft, kan je je koffiezetapparaat het best om het  kwartaal ontkalken. Als je ziet dat het al sneller nodig is, dan doe je het uiteraard zo snel mogelijk.

Het koffiezetapparaat ontkalken is wellicht niet het leukste klusje om te doen. Maar als je lang van je koffiemachine én van de heerlijke kopjes koffie wilt genieten, dan is het ontkalken van koffiezetapparaat een must!

Previous «
Next »