Welke pannen kunnen in de oven?

  • Keuken
  • mei 29, 2019
  • Comments Off
welke pannen zijn ovenbestendig

Bij verschillende gerechten moet je na het braden van het vlees, of het bereiden van het gerecht op het fornuis, het nog laten nagaren in de oven.

Dit zorgt natuurlijk voor extra afwas en zorgt dat je een dubbele voorraad pannen en schalen kwijt moet in je keukenkasten. Ideaal is het als je de pan zo van het fornuis de oven in kunt schuiven, maar welke pannen kunnen in de oven?

Welke pannen kunnen in de oven?

Pannen in de oven gebruiken, kan alleen als het materiaal de hitte van de oven aankan. Dan is een pan ovenbestendig. Welke pannen zijn ovenbestendig, is niet alleen afhankelijk van de pan zelf, maar juist van de handvatten. Veel pannen hebben kunststof handvatten, deze handvatten zullen vervormen in de oven en zijn dus niet geschikt.

Sommige pannen met kunststof of houten handvatten kunnen wel in de oven, maar alleen op lagere temperaturen. Meestal zal dit tot maximaal 170 graden zijn. Zoek dit eerst uit, voordat je een pan in de oven zet, ook bij lage temperaturen. Het is zonde als je een pan na verkeerd gebruik weg moet gooien.

Welke pannen zijn ovenbestendig?

Volledig metalen pannen zijn op zich hittebestendig en deze pannen in de oven gebruiken is dus mogelijk. Het is vooral afhankelijk van de handvatten. Sommige (duurdere) metalen pannen hebben een afneembaar handvat, dat is ideaal voor gebruik in de oven. Dan verwijder je gewoon het handvat.

Goedkope metalen pannen hebben nog een ander nadeel. Omdat het metaal dunner is zal je eten sneller aanbranden, dan bij een pan met dikkere bodem.

De beste pannen om in de oven te gebruiken zijn van gietijzer. Deze hebben een dikkere bodem en dat geleidt en verdeelt de warmte het beste. Heeft je gietijzeren pan een kunststof dop op het deksel, zet hem dan in ieder geval zonder deksel in de oven. Moet het gerecht afgedekt in de oven, bedek het dan met aluminiumfolie, dit zorgt er ook voor dat er niet teveel vocht verdampt in de oven.

Een nieuwe pannenset

Ga je een nieuwe pannenset kopen, let dan niet alleen op het type warmtebron van je fornuis. Welke pannen kunnen in de oven, is misschien niet de eerste vraag die bij je opkomt, maar bespaart je later wel veel tijd, afwas en geld.

Previous «
Next »