Wijn op de juiste manier bewaren? Dat doe je zo! 

  • Keuken
  • oktober 12, 2022
  • Comments Off
wijn bewaren

Iedereen lust wel al eens graag een lekker glaasje wijn. Heerlijk voor tijdens een fantastisch avondmaal of lekker gezellig genieten op het terras. Wat de situatie ook is, een echte wijnliefhebber weet van zijn wijn te genieten! Maar hoe bewaar je nu het beste je wijn? En wat voor rol speelt dit op de smaak? 

Ongeopende wijn bewaren, koel en donker! 

Ondanks wat de meeste mensen denken, kun je de meeste flessen wijn het best opdrinken na 1 a 2 jaar. Er zijn maar een handjevol wijnen die je voor jaren in je kelder kan bewaren. 

Bij de duur van het bewaren van je wijn spelen verschillende factoren mee. Zo spelen zuren, alcoholgehalte, tannine en suikers een grote rol in de houdbaarheid van je wijn. 

Belangrijker dan de eigenschappen van je wijn, is de omgeving waarin je je wijn bewaard. Een handige opslagplaats voor je wijn in te bewaren is een wijnklimaatkast. Wij leggen je uit waarom. 

Temperatuur speelt een belangrijke rol! 

Om je wijn zo lang mogelijk te bewaren is het belangrijk om deze op de juiste temperatuur op te slaan. Of je nu rode of witte wijn hebt, speelt geen rol. De temperatuur voor op te slaan is steeds dezelfde. De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 13°C. 

Is je temperatuur hoger of lager? Dan gaat deze een invloed hebben op de smaak en complexiteit van je wijn. Bovendien verkort je daarmee ook de houdbaarheid van je wijn! Zorg er dus steeds voor dat je wijn de juiste temperatuur behoudt! 

Te veel licht verblindt je wijn. 

Kan een wijn dan blind raken? Natuurlijk niet! Maar het is wel zo dat te veel licht een invloed heeft op je wijn. Zo kan de kleur van je wijn enorme verandering ondergaan door de invloed op de anthocyanen en polyfenolen. 

Andere veranderingen die kunnen voorvallen bij te veel licht zijn de smaak, en de chemische compositie van de wijn. Hierdoor kan er oxidatie ontstaan waardoor je wijn sneller slecht wordt. 

Waarom moet ik mijn wijn liggend bewaren?

Als je een echte wijnliefhebber bent dan zul je zeker en vast wel al hebben opgemerkt dat wijn altijd liggend wordt bewaard. Maar waarom is dit nu? 

Wel doordat de fles horizontaal ligt, zorg je ervoor dat de wijn in contact blijft met de kurk. Deze blijft hierdoor vochtig en zo voorkom je dat je kruk gaat splijten of afbrokkelen. In dit geval kan er lucht aan je wijn komen en zo beginnen te oxideren met als gevolg een verlies van smaak. 

Hou het klimaat van je opslagplaats vochtig genoeg. 

Ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Wederom heeft deze een invloed op het al dan niet uitdrogen van de kurk. Een ideale luchtvochtigheid bevindt zich tussen de 60 en 75%. 

Let op dat je ruimte ook niet té vochtig is. Een te vochtige ruimte kan namelijk voor schimmels op je etiket zorgen! 

Een wijnklimaatkast is dé oplossing voor je wijn te bewaren. 

Wijn bewaren kan soms een heel karwei zijn. Daarom bestaat er een wijnklimaatkast of wijnkast.. Deze zorgt ervoor dat je het juiste klimaat kan instellen om zo jouw wijn op de juiste manier te bewaren. Je stelt deze wijnkast in naar je eigen voorkeuren. 

Een wijnkast kopen hoeft geen dure en ingewikkelde aangelegenheid te zijn. Het is bovendien een prachtig extra meubelstuk die je zowel in je keuken, living als kelder kan plaatsen. 

Hoe dan ook wij wensen je alvast veel wijn-plezier toe! 

Previous «
Next »