Heeft jouw keuken een wijnklimaatkast nodig?

  • Keuken
  • oktober 9, 2022
  • Comments Off
wijnklimaatkast

Mocht de kruipruimte onder je huis de enige ‘kelder’ zijn die je hebt waardoor je hier geen wijn kunt bewaren, niet getreurd! Met een wijnklimaatkast boots je zo’n kelder gewoon zelf na, maar dan compacter. De complexiteit van wijn zorgt ervoor dat deze een speciale omgeving verdient om de smaken nóg beter tot zijn recht te laten komen. 

De ideale omstandigheden

Wit, rood, rosé, bubbels of mousserend… Het maakt niet uit. Wijn is fijn! De echte liefhebber weet dat je de wijn onder ideale omstandigheden moet bewaren om zo het uiterste uit de drank te halen. De ideale temperatuur ligt rond de 11-12 graden celsius voor witte wijn en 17-19 graden celsius voor rode wijn. De koelkast is dus te koud en de gemiddelde kamertemperatuur is te warm. Hierbij is het ook belangrijk dat de temperatuur constant is en er zo min mogelijk schommelingen zijn. Sommige klimaatkasten hebben twee temperatuurzones wat ze geschikt maken om verschillende soorten wijn in te bewaren. 

Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid is van belang. Als de omgeving te vochtig is zal de kurk nat worden en mogelijk kunnen schimmelen. Als de kurk te droog is, kan dit weer leiden tot oxidatie. De perfecte vochtigheid (tussen de 55% en 80%) zorgt er dus voor dat de fles luchtdicht blijft afgesloten. 

Een andere factor is de ventilatie in de omgeving. Een wijn ‘ademt’ als het ware door de kurk. Als de fles dus in een koelkast staat naast de knoflook, zou het zomaar eens kunnen dat een deel van de smaak wegtrekt uit de fles, of de geuren van buitenaf zelfs in de wijn kunnen gaan zitten.

Niet veel mensen weten dat ook de beweging van de omgeving het een en ander aan een wijn kan veranderen. Trillingen van buitenaf kunnen het rijpingsproces verstoren. In een wijnklimaatkast liggen ze veilig omdat de kast de meeste trillingen opvangt en ervoor zorgt dat het de wijn niet verstoort.

Last but not least: (UV)licht! Ook licht en UV-straling hebben invloed op de ontwikkeling van wijn. Dit kan het verouderingsproces versnellen. Als je dus een grote voorraad flessen hebt, doe je er goed aan dit in een veilige omgeving op te bergen om zo lang mogelijk de kwaliteit van de wijn te bewaren. De kasten hebben een glazen deur met een sterk UV-filter om de zonnestralen geen kans te geven de kwaliteit van de wijn te beïnvloeden. 

Mooi én praktisch

Naast het feit dat het beter is voor de wijn, ziet het er ook nog eens heel fraai uit. Het apparaat kan op zichzelf al heel mooi staan in je kamer, maar ook een wijnkast inbouwen zorgt voor een chique look in je keuken. Er zijn verschillende groottes waardoor er altijd wel iets passends te vinden is. De glazen deuren en luxe LED-verlichting maken het een echte eyecatcher.

Ben je dus een echte liefhebber en wil je alleen het allerbeste? Dan is een wijnklimaatkast een must-have! Een goede fles wijn verdient een goede omgeving.

Previous «
Next »